Daca sotiile sunt acelea care se imbolnavesc si sunt diagnosticate cu o boala grava, casatoriile se incheie mai des printr-un divort, pentru ca sotii nu pot face fata unor astfel de situatii dificile.
Cel putin arata un studiu realizat de Universitatea de Stat din Iowa, Statele Unite ale Americii.
Oamenii de stiinta de aici au descoperit ca rata divorturilor este cu 6 % mai mare daca sotia se imbolnaveste, in comparatie cu situatiile in care ramane sanatoasa.
De cealalta parte, insa, starea de sanatate a barbatilor nu a influentat riscul de divort in cazul cuplurilor monitorizate, noteaza publicatia Daily Mail.
In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au monitorizat 2.701 casnicii pe parcurs de aproape 20 de ani.
O conditie la inceputul studiului a fost aceea ca unul dintre parteneri sa fie in varsta de 50- 51 de ani.
Pana la finalul studiului, 32% dintre cuplurile monitorizate au divortat, iar pentru un procent de 24%, unul dintre parteneri a ramas vaduv sau vaduva.
Pe parcursul celor doua decenii s-a constatat ca divortul a fost mai frecvent intalnit in cazul cuplurilor mai tinere.
Un profesor la Iowa State University, Amelia Karraker care este si coordonatoarea studiului, spune ca bolile isi pun adeseori o amprenta serioasa asupra cuplurilor.
Sotiile care sunt sanatoase, adeseori isi asuma responsabilitatea de a se ocupa de sarcinile gospodaresti. Si, in multe situatii, ele sunt si cele care care aduc bani in casa.
De asemenea, calitate serviciilor de ingrijire medicala reprezinta un factor major.
Femeile sunt mai putin satisfacute de ingrijirile medicale pe care le primesc de la sotii lor.
Barbatii, in special cei in varsta, nu au fost educati pentru a furniza servicii de ingrijiri medicale in acelasi fel in care au fost educate femeile, mai arata studiul oamenilor de stiinta americani.