Raporteaza reactiile adverse suspecte aparute in urma medicatiei

Tu iti administrezi medicamentele asa cum ti-a fost recomandat? Daca suspectezi aparitia unei reactii adverse dupa administrare, raporteaz-o specialistilor.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) lanseaza cea de-a patra campanie anuala de social media pentru promovarea constientizarii importantei raportarii reactiilor adverse suspectate la medicamente, potrivit unui comunicat al agentiei.

Organizata in perioada 25-29 noiembrie 2019, campania se desfasoara in cadrul unei saptamani dedicate ridicarii gradului de constientizare, in care sunt implicate 39 de autoritati de reglementare in domeniul medicamentului din Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

„Autoritatile de reglementare se vor concentra impreuna de data aceasta, asupra cresterii numarului de raportari de reactii adverse suspectate aparute in urma polimedicatiei. Desi medicamentele sunt sigure si eficace, pot aparea reactii adverse. Este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor sa fie intelese de catre profesionistii din domeniul sanatatii si comunicate pacientilor, inclusiv persoanelor care asigura ingrijirea acestora”, scrie in comunicatul ANMDMR.

Conform sursei citate, posibilele reactii adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac pana la simptome asemanatoare gripei sau o „oarecare stare de rau”, iar raportarea acestora poate veni in sprijinul autoritatilor de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizarii in conditii de siguranta a medicamentelor aflate pe piata si luarea de masuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive.

Pentru a se asigura ca medicamentele de pe piata prezinta un grad acceptabil de siguranta in utilizare, autoritatile de reglementare, printre care se numara si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania, se bazeaza pe raportarea efectelor secundare suspectate.

Din cauza deficitului de raportare de care, din pacate, sufera toate sistemele de raportare, campania desfasurata in prezent este importanta atat pentru ridicarea gradului de constientizare, cat si pentru consolidarea sistemului.
Anul acesta, saptamana dedicata campaniei de constientizare isi propune promovarea cooperarii internationale, imbunatatirea calitatii vietii cat si educarea pacientilor despre riscul polimedicatiei.

„Aspectul cel mai important al activitatii noastre este sa ne asiguram ca medicamentele pe care le utilizati dumneavoastra si familia dumneavoastra sunt eficace si au un nivel acceptabil de siguranta . Campania noastra va contribui la cresterea gradului de constientizare in randul pacientilor si persoanelor care asigura ingrijire. Este important ca atat acestia cat si profesionistii din domeniul sanatatii sa raporteze reactiile adverse posibile si sa aiba incredere ca se tine cont de rapoartele transmise”, a declarat Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al ANMDMR

Observatii:

Pentru raportarea unei reactii adverse suspectate la un medicament, accesati https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o- reactie-adversa/

Autoritatile de reglementare in domeniul medicamentului nu pot oferi consultatii medicale individuale. Daca va ingrijoreaza propria stare de sanatate sau reactiile adverse suspectate, discutati cu medicul, farmacistul sau asistenta medicala.

Sistemele nationale de raportare pentru colectarea reactiilor adverse suspectate la medicamente (cunoscute si sub numele de efecte secundare) au avut si au rolul de sisteme de avertizare timpurie in sprijinul identificarii a numeroase aspecte importante legate de siguranta, a caror asociere cu un anumit medicament nu era recunoscuta inainte de primirea raportarilor de catre autoritatile de reglementare in domeniul medicamentului.

Sistemul propriu de raportare al ANMDM (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o- reactie-adversa/ ) este de mare importanta si se foloseste alaturi de alte informatii stiintifice in domeniul sigurantei, astfel incat sa ofere un sprijin medicilor in vederea luarii unor masuri, de modificare in caz de necesitate a atentionarilor adresate persoanelor care utilizeaza medicamente sau de revizuire a modului de utilizare a medicamentului, pentru maximizarea beneficiilor si reducerea la minimum a riscului pentru pacient.

Etichete: reactii adverse medicamente, reactie adversa medicatie, riscuri polimedicatie, risc asocieri medicamente

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.