Aproape o treime din populatia lumii nu are acces la apa de baut necontaminata si peste jumatate duce lipsa de toalete adecvate, ceea ce creste riscul de transmitere a unor boli.
Aceste lucruri sunt mentionate in primul raport global al ONU privind problemele globale cu instalatiile sanitare dat publicitatii miercuri, transmite DPA.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recunosc in acest raport ca miliarde de oameni au obtinut acces la apa potabila si instalatii sanitare din 2000 incoace. In acelasi timp, agentiile ONU atrag atentia asupra faptului ca nu toate aceste servicii furnizeaza apa curata sau instalatii sanitare igienice, scrie si Agerpres.
In prezent exista 2,1 miliarde de oameni care nu au acces sigur si imediat la resurse de apa si 4,5 miliarde nu dispun de instalatii sanitare gestionate corespunzator. Problema este una acuta in special in mediul rural, au descoperit cercetatorii.
„Apa potabila, instalatii sanitare sigure si igiena in locuinte nu ar trebui sa fie un privilegiu doar al celor bogati sau care traiesc in centre urbane”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres si DPA.
Instalatiile sanitare necorespunzatoare contribuie la raspandirea bolilor diareice precum holera si dizenteria, dar si a hepatitei si febrei tifoide.
In fiecare an, peste 360.000 de copii sub varsta de cinci ani mor de diaree, mai noteaza raportul. In intreaga lume, 892 de milioane de persoane sunt nevoite sa-si faca nevoile in aer liber pentru ca nu au toalete.