- # 1 Supa de pui
- # 2 Ghimbir
- # 3 Mierea
- # 4 Ceaiul verde
- # 5 Baile calde
- # 6 Foloseste tratamente cu apa sarata
- # 7 Odihna si caldura
- # 8 Gargara
- # 9 Bea lichide calde
- # 10 Inhalatii
- # 11 Aplicati comperese calde sau reci in jurul sinusurilor congestionate
- # 12 Mananca alimente care combat infectia
Nimic nu iti strica buna dispozitia mai tare decat momentul acela cand stai acasa pentru ca esti bolnav! Senzatia de durere a corpului, congestia nazala si starea de moleseala sunt suficiente pentru a-ti afecta starea de bine. Partea buna este ca exista o multime de remedii naturiste, pe care le poti face acasa si care iti pot atenua rapid simptomele. Daca vrei sa te pui mai repede pe picioare, descopera ce remedii naturiste nu trebuie sa iti lipseasca in perioada asta:
# 1 Supa de pui
Da, stim! Supa de pui nu este chiar un leac naturist, dar, crede-ne, este o alegere minunata atunci cand esti bolnav. Cercetarile sugereaza ca savurarea unui bol de supa de pui ajuta miscarea neutrofilelor din corp, acele celule albe din sange, esentiale pentru sistemul nostru imunitar. De asemenea, studiile au mai constat ca supa de pui reduce simptomele infectiilor respiratorii si are o valoare nutritiva mare, ajutându-te sa te mentii hidratat. O alegere buna, oricand te lupti cu o raceala.
# 2 Ghimbir
Beneficiile pentru sanatate ale radacinii de ghimbir sunt descoperite de secole, dar acum avem dovezi stiintifice ale proprietatilor sale curative. Daca te confrunti cu tuse sau dureri in gat, cateva felii de radacina de ghimbir crud, in apa clocotita, te pot ajuta sa mai diminuezi aceste simptome.
# 3 Mierea
Mierea are o varietate de proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Cercetarile sugereaza ca mierea este eficienta pentru tuse. Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca oferirea copiilor 10 grame de miere la culcare a redus severitatea simptomelor de tuse. Se pare ca toti copiii au dormit mai bine, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea simptomelor. Atentie: mierea nu este recomandata copiilor mai mici de un an!
# 4 Ceaiul verde
Ceaiul verde este considerat un antibiotic natural, datorita numarului mare de polifenoli pe care ii contine si care actioneaza asemenea unor antibiotice. Mai mult, studiile din literatura medicala evidentiaza continutul ridicat de antioxidanti ce se regaseste in ceaiul verde. Aceasta activitate antioxidanta ajuta corpul atunci cand este atacat de o raceala sau gripa. Secretul ceaiului verde? Numarul mare de antioxidanti intareste sistemul imunitar si ofera organismului un boost de energie atunci cand acesta se lupta cu o raceala. Adauga in ceaiul verde lamaie si o lingurita de miere si bucura-te de nenumarate vitamine, minerale si uleiuri volatile pe care le oferi organismului cu o simpla cana de ceai.
# 5 Baile calde
Baile calde pot reduce simptomele de raceala la adulti. Sarea si bicarbonatul de sodiu pot diminua durerile corpului. Mai poti pune si cateva picaturi de ulei esential, cum ar fi arborele de ceai, ienupar, rozmarin, cimbru, lavanda sau eucalipt. O alta reteta naturista combina sarea cu florile de tei. La un litru de apa fa o infuzie de flori de tei, pe care trebuie sa le lasi la infuzat timp de jumatate de ora. Apoi toarna continutul in cada si adauga sare. Fa baie timp de 15 minute si apoi stai linistit in pat, invelit bine. Pe parcursul noptii organismul va transpira si te vei simti mult mai bine a doua zi. Un truc pe care merita sa il folosesti mai ales in primele zile de cand au aparut simptomele.
# 6 Foloseste tratamente cu apa sarata
Apa sarata ajuta la diminuarea congestiei nazale, eliminand in acelasi timp particule de virus si bacteriile din nas. Iata o reteta populara: amesteca 1/4 lingurita de sare si 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar mic de apa calda. Foloseste un kit de irigare nazala si aplica la fiecare nara in parte, de trei ori pe zi.
# 7 Odihna si caldura
Recomandarea este sa ramai intr-un mediu cald si sa te odihnesti atunci cand te lupti cu o raceala, pentru a-ti ajuta corpul sa se vindece mai rapid. Acest mic truct, simplu dar de efect, redirectioneaza energia corpului catre lupta sistemului imunitar, asa ca ii poti oferi putin ajutor doar odihnindu-te.
# 8 Gargara
Atunci cand ai dureri in gat, gargara te poate ajuta sa scapi de ele. Fa gargara de patru ori pe zi, folosind o jumatate de lingurita de sare dizolvata in 250 ml de apa.
Iar atunci cand te gâdila in gat, poti incerca o gargara astrigenta, cu un ceai negru, continutul de teanina fiind secretul intregului remediu.
Alte variante: intr-o cana cu apa fierbinte amesteca miere cu otet de mere sau miere cu suc de lamâie. Gargara se realizeaza dupa ce amestecul se raceste si ajunge la temperatura camerei.
# 9 Bea lichide calde
Lichidele calde calmeaza congestia nazala, previn deshidratarea si calmeaza inflamatia nasului si gatului. Daca esti atât de congestionat incat nu poti dormi noaptea, incearca un toddy fierbinte, un remediu vechi dar de efect. Primul pas: o ceasca fierbinte de ceai din plante. Adauga o lingurita de miere si, lovitura de gratie, un strop de whisky sau bourbon. Atentie: prea mult alcool ar putea sa favorizeze inflamatia si sa ajungi sa te simti mai rau.
# 10 Inhalatii
Aburul cald este de mare ajutor pentru caile respiratorii si te poate ajuta sa te si relaxezi. Adauga in apa fierbinte uleiuri esentiale de menta, eucalipt, ingrediente care pot amelioreaza simptomele congestionarii cailor nazale. O crema cu mentol sau eucalipt se poate dovedi de mare ajutor si pentru ameliorarea durerii unui nas suflat foarte des. Este important de stiu ca aceste crème trebuie folosite mereu la exterior, sub nas si niciodata in interiorul nasului.
# 11 Aplicati comperese calde sau reci in jurul sinusurilor congestionate
Fiecare temperatura functioneaza. Poti cumpara comprese reutilizabile, calde sau reci, sau le poti face singur, acasa. Ia o cârpa umeda si incalzeste-o timp de 55 de secunde, intr-un cuptor cu microunde (testeaza temperatura mai intai pentru a te asigura ca nu este prea cald.) O punga mica de mazare congelata functioneaza bine pentru o compresa rece.
# 12 Mananca alimente care combat infectia
Iata cateva alimente bune de mâncat atunci cand te lupti cu o raceala:
- Ceaiul negru si verde contin catehina, un antioxidant cu efecte antibiotice naturale;
- Vitamina C, suplimente si alimente care o contin;
- Afinele au multa aspirina naturala, motiv pentru care pot sa scada febra si sa ajute si la dureri;
- Ardeii iuti pot deschide sinusurile si ajuta la distrugerea mucusului din plamani;
- Merisoarele previn lipirea bacteriilor de celulele vezicii urinare si ale tractului urinar.
Atentie: daca simptomele dureaza mai multe saptamani, fa o programare la medicul tau de familie. De asemenea, cere parerea medicului inainte de a folosi orice remediu daca ai boli cronice sau alte afectiuni.
Etichete: epidemie gripa, vaccinare antigripala, gripa, viroza, raceala, cazuri de gripa, vaccin gripal, ceai verde, ceai negru, remedii naturale raceala