Liga Romana de Lupta impotriva Reumatismului (LRR) protesteaza fata de incercarile CNAS de limitare a accesului la tratament al pacientilor dignosticati cu forme grave de boli reumatice de tip inflamator, se arata intr-un comunicat de presa.
Conform acestuia, in numele celor 600.000 de romani care sufera de boli reumatice de tip inflamator, Liga Romana de Lupta impotriva Reumatismului (LRR) protesteaza fata de incercarile responsabililor din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a limita drastic accesul la tratament al pacientilor diagnosticati cu cele mai grave forme de poliartrita reumatoida (PR) si spondilita anchilozanta (SA). Acestia sunt cuprinsi in programul national, iar tentativele de limitare a tratamentelor sunt in flagranta contradictie cu prevederile recomandarilor stiintifice nationale si europene.
Guvernul Romaniei a aprobat pe 21 martie 2018 prin H.G. nr. 127/2018 extinderea listei de produse destinate pacientilor cu boli reumatice inflamatoare. Cu toate acestea, CNAS tergiverseaza aplicarea acestor masuri, blocand publicarea protocoalelor de prescriere, in forma propusa de Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii, singurul organism abilitat legal sa o faca. Astfel, pacientii nu au acces la tratamentele necesare.
Mai mult, in contradictie cu recomandarile medicale si stiintifice nationale si europene, CNAS doreste introducerea nejustificata a unui set de criterii care vor ingreuna semnificativ accesul la optiunile terapeutice pe care le au in prezent pacientii cu cele mai grave forme de boala reumatica si care nu au raspuns la terapiile anterior administrate.
Astfel, incalcand flagrant drepturile pacientilor, CNAS doreste introducerea unor limitari nejustificate ale optiunilor terapeutice, prin obligarea medicului sa prescrie medicamentele antireumatice, nu dupa cum prevad recomandarile medicale, asa cum se intampla in toate tarile europene, ci intr-o ordine arbitrara, prestabilita de CNAS. Aceste masuri nu tin cont de particularitatile individuale sau de raspunsul pacientului la tratament, de starea bolii, iar, in unele situatii, nici de costuri, promovand cateodata medicamente mai scumpe in dauna celor mai ieftine.
Totodata, se arata in comunicat, propunerile CNAS contravin nu numai recomandarilor internationale, dar si unui elementar bun simt medical, care cere medicului sa adapteze tratamentul particularitatilor fiecarui caz. Obligatia de a prescrie un anume medicament, dorita de CNAS, reprezinta o imixtiune inacceptabila in actul medical, care limiteaza semnificativ accesul bolnavului la tratament.
De neinteles, dar tergiversarea publicarii protocoalelor de catre CNAS este indreptata si impotriva femeilor tinere, care doresc sa devina mame si care nu pot avea acces la terapia necesara, fiind obligate sa indure suferintele bolii in timpul sarcinii, cand acest lucru ar putea fi evitat prin aplicarea prevederilor H.G. nr. 127/2018.
LRR considera ca masura este o discriminare a bolnavilor reumatici fata de cei cu alte suferinte, CNAS dorind sa impuna astfel de criterii restrictive numai in specialitatea reumatologie.
“In opinia noastra, aceasta constituie o circumstanta agravanta, discriminand bolnavii reumatici fata de cei cu alte boli, in conditiile in care, conform legii, statul, prin structurile sale specializate, are obligatia sa isi trateze toti cetatenii in mod egal, nediscriminator, aplicand acealeasi criterii tuturor pacientilor, indiferent de boala”, sustin reprezntatii LRR.
De aceea, LRR a solicitat sprijinul organizatiilor internationale la care este afiliata: EULAR / PARE, AGORA si care urmeaza sa se alature protestului public pentru ca drepturile legitime ale suferinzilor de poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta, cetateni ai Romaniei si ai Uniunii Europene, sa fie respectate.