O propunere legislativa depusa in Parlament prevede ca asigurarea alocatiei de hrana pentru pacientii internati in spitale sa fie inclusa in contractul-cadru privind drepturile asiguratilor in sistemul de sanatate, iar cuantumul acestei alocatii sa nu fie mai mic de 40 lei pe zi de persoana asigurata pe parcursul spitalizarii.
Proiectul propune modificarea in acest sens a legii privind reforma in domeniul sanatatii, relateaza Agerpres.
Potrivit initiativei legislative, autoritatile publice locale pot participa la finantarea cheltuielilor pentru suplimentarea alocatiei de hrana din spitale, pe langa finantarea altor cheltuieli.
Actul normativ prevede si definirea alocatiei de hrana ca fiind „suma unitara pentru servirea mesei de catre asiguratul spitalizat, calculata in functie de hrana necesara fiecarei categorii de bolnavi recomandata de Colegiul Dieteticienilor din Romania, repartizata pe durata unei zile: masa de dimineata, pranz si seara, stabilita catre comisia special constituita in acest sens”.
Conform proiectului, contractul-cadru privind drepturile asiguratilor in sistemul de sanatate, care reglementeaza, in principal, conditiile acordarii asistentei medicale, va include si alocatia de hrana de care beneficiaza asiguratul pe parcursul spitalizarii, de la data internarii efective, cu mentiunea ca aceasta se va actualiza anual cu rata inflatiei.
De asemenea, au fost introduse mai multe texte referitoare la stabilirea alocatiei de hrana.
„Alocatia de hrana se va stabili de catre o comisie constituita dintr-un reprezentant al CNAS, un reprezentant al structurilor asociative din care face parte autoritatea publica locala in subordinea careia se afla unitatea spitaliceasca – Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene -, un reprezentant al Ministerului Sanatatii, al asociatiei pacientilor si un reprezentant al managerilor de spital, pe baza recomandarilor de hrana ale Colegiului Dieteticienilor din Romania”, stabileste proiectul.
„Cuantumul alocatiei de hrana nu poate fi mai mic de 40 lei/zi/persoana asigurata pe parcursul spitalizarii”, precizeaza textul propus.
Alocatia de hrana poate fi suplimentata prin hotarare a autoritatii publice locale in subordinea careia se afla unitatea spitaliceasca, cu fonduri din bugetele proprii si cu fonduri guvernamentale, pe baza propunerii Consiliului de Administratie al unitatii spitalicesti aflate in subordinea autoritatii.
Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale in cadrul unui pachet minimal, prevazut de prezenta lege, si de alocatia de hrana astfel cum a fost stabilita. Modalitatea de decontare a serviciile medicale pentru aceste persoane se aplica si alocatiei de hrana, se mai arata in proiect potrivit sursei citate.
Pana la stabilirea alocatiei de hrana de catre comisie, cuantumul acesteia pentru anul 2021 va fi de 40 lei/zi/pacient, suma care va fi asigurata din fonduri guvernamentale si va fi alocata direct spitalelor din subordine, se mai mentioneaza in propunerea legislativa.
Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului si apoi a Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Etichete: alocatie de hrana spital, hrana pacienti spital