Proiect de ordin care prevede o serie de noi reglementari pentru pacienti, precum consimtamantul pentru fotografiere sau filmare in unitatile sanitare, pentru participarea la invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica, dar si accesul neingradit la datele medicale personale.
Acesta a fost pus recent de Ministerul Sanatatii in dezbatere publica
Proiectul mai prevede si acordul pacientului privind comunicarea catre alte persoane a datelor cu caracter confidential privind starea sa de sanatate si consimtamantul privind decizia pacientului de a nu fi informat in cazul in care informatiile prezentate i-ar cauza suferinta. Alte prevederi se refera la decizia pacientului de a nu permite accesul altei persoane la datele cu caracter confidential privind starea sa de sanatate si la decizia privind retragerea acordului pacientului asupra accesului altei persoane la datele cu caracter confidential privind starea sa de sanatate.
Necesitatea initierii unui astfel de demers este determinata de numarul insemnat de sesizari primite din partea reprezentantilor asociatiilor de pacienti, precum si ale unor pacienti in nume personal, referitoare la acordul pacientului privind furnizarea de informatii cu privire la starea sa de sanatate, evolutia investigatiilor, diagnosticului, pronosticului si al tratamentului acestuia, scrie in referatul de aprobare, potrivit Agerpres.
Tot conform proiectului, in situatia in care interventiile medicale sunt refuzate de catre pacienti care isi asuma in scris raspunderea pentru decizia lor, acestora trebuie sa li se explice consecintele refuzului sau opririi actelor medicale, iar in situatia in care este necesara efectuarea unei interventii medicale unui pacient care nu isi poate exprima vointa, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioara a vointei, daca aceasta este cunoscuta.
„In situatia in care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, unitatile au obligatia efectuarii in cel mai scurt timp posibil a demersurilor pentru constituirea comisiei de arbitraj de specialitate, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare”, precizeaza aceeasi sursa.
Fotografierea sau filmarea pacientilor in unitati, in cazurile in care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului sau pentru evitarea suspectarii unei culpe medicale, se efectueaza fara consimtamantul acestora. In restul situatiilor, unitatile sunt obligate sa asigure obtinerea consimtamantului scris al pacientului.
Un articol din proiect prevede ca la internare sau pe parcursul furnizarii serviciilor de sanatate, dupa caz, medicul curant are obligatia sa aduca la cunostinta pacientului faptul ca are dreptul de a cere sa nu fie informat in cazul in care informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta, precum si dreptul de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.