Programul National de Profilaxie dentara pentru copiii din clasele zero continua si anul acesta sub deviza “Copii frumosi, copii sanatosi”. 36 de medici stomatologi asigura in mod voluntar ore de educatie dentara copiilor din clasele zero pana in clasa a IV-a. In prezent, 12.000 de elevi beneficiaza de programul de profilaxie dentara.
Ce cuprinde programul de profilaxie dentara pentru copii
Proiectul de profilaxie dentara a fost initiat in Romania la Arad, in 2003, si s-a transformat intr-un proiect districtual la nivel national in 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Suediei la Bucuresti si Rotary Masindal Club din Suedia.
In programul de profilaxie dentara, copiii beneficiaza de ore de educatie dentara, periute si paste de dinti atat pentru acasa, cat si pentru folosirea lor la scoala.
Pentru ca programul se deruleaza cu acordul parintilor si in colaborare cu inspectoratele scolare, parintii primesc o fisa a copilului cu problemele dentare existente.
Scopul campaniei este de a reduce numarul cariilor dentare cu 50%. Se doreste in acelati timp promovarea obiceiurilor alimentare si de igiena orala cat mai sanatoase.
In momentul de fata, programul de profilaxie dentara nu asigura tratamentul afectiunilor dentare identificate.
Campanie de educare a cadrelor didactice si parintilor
Unul din obiectele proiectului de profilaxie dentara este derularea unor campanii de educare a cadrelor didactice, parintilor si bunicilor in ceea ce priveste igiena orala.
“Iar acum, pentru ca existau dificultati din pricina conditiilor nu tocmai sanatoase din scolile romanesti, militam pentru asa numitul dry wash, adica cei mici se spala pe dinti si nu trebuie sa se mai clateasca”, a precizat medicul stomatolog Georgeta Gheorghe, coordonatorul Programului National de profilaxie dentara.
Sursa: www.agerpres.ro