Procedura care trateaza invaziv aorta ascendenta integral calcificata
Mii de pacienti romani sunt, anual, diagnosticati cu stenoza aortica, o afectiune degenerativa severa a inimii. Principalul tratament recomandat in acest caz este interventia pe cord deschis, insa nu toate cazurile sunt identice. Se intampla ca pacientii sa aiba si alte patologii severe asociate, lucru care creste riscul operator.
Ce este stenoza aortica
Stenoza aortica este o afectiune degenerativa severa si lent progresiva a valvei care separa ventriculul stang al inimii de aorta. Pe masura imbatranirii, aceasta supapa, valva aortica se calcifica din cauza depunerilor de calciu si colesterol, pierzandu-si mobilitatea si impiedicand astfel circulatia eficienta a sangelui in organism. Netratata, stenoza aortica este asociata cu disfunctii cardiace progresive, pana la boli cardiace in stadiu terminal.
Simptomele stenozei aortice
Principalele simptome pe care le prezinta pacientii cu stenoza aortica sunt:
– Dureri toracice
– Respiratie ingreunata
– Oboseala progresiva
– Ameteli
Echipa de medici din cadrul Spitalului Clinic Sanador a realizat la inceputul lunii iunie o interventie hibrida complexa TAVI Transapical – implantarea transcateter a unei proteze de aorta, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stang (varful inimii), la o pacienta in varsta de 77 de ani, care suferea de insuficienta cardiaca severa, provocata de stenoza valvei aortice in asociere cu „aorta de portelan”.
Specialistii sustin ca, aplicata corect candidatilor selectati, interventia TAVI are o rata de succes de 95%, crescand perioada de supravietuire si imbunatatind semnificativ calitatea vietii pacientului.
“Aceasta procedura reprezinta solutia salvatoare pentru pacientii diagnosticati cu stenoza aortica severa, dar care nu pot urma tratamentul uzual, adica interventia pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator. In cazul pacientei noastre, chirurgia clasica nu era o optiune, deoarece prezenta stenoza aortica in asociere cu “aorta de portelan” – calcificarea intensa a intregii aorte ascendente. Astfel, am optat pentru o procedura hibrida de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea caii transapicale – prin varful inimii, s-a facut si datorita coexistentei unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care impiedica abordul chirurgical prin alte zone,” a declarat Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan.
Anca Rusen