Primul pacient cu hepatita C care si-a castigat in instanta dreptul la tratamentul fara interferon

decizieCurtea de Apel Bucuresti a publicat marti, 4 octombrie 2016, prima decizie prin care un pacient cu Hepatita C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fara interferon conform protocolului in vigoare, primeste acest tratament rambursat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanta ‘obliga parata (CNAS, n.r.) la acordarea catre reclamant, pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100% (fara contributie personala) a medicamentelor OMBITASVIRUM + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum pana la solutionarea definitiva a dosarului nr. 5778/2/2016’. Decizia va fi pusa in aplicare imediat, prin Ordonanta Presedintiala, scrie intr-un comunicat al al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Pacientul care si-a castigat acest drept in instanta este barbat, are 43 de ani si 3 copii. Sufera de hepatita C, in stadiul F3 al bolii, si a trecut deja prin doua cure de interferon, de fiecare data suferind recaderi.

Procesul a inceput in luna august 2016. Este primul proces de acest fel pentru obtinerea tratamentului fara interferon.

Pana in prezent, mai putin de 5.000 pacienti romani au primit gratuit tratamentul fara interferon, iar contractul incheiat de CNAS pentru oferirea tratmentului expira pe data de 9 octombrie 2016.

Din informatiile APAH-RO, negocierile pentru continuarea programului si pentru semnarea unui nou contract nu au inceput inca.

Conform statisticilor, tara noastra se afla pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numarului total de cazuri de hepatita C

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.