Febra, tusea, starea de oboseala, durerile musculare si cefaleea pot fi prime simptome ale infectiei cu coronavirus, a afirmat dr. Valeriu Gheorghita, medic primar boli infectioase la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Carol Davila’, potrivit Agerpres.
Potrivit medicului, e important contextul epidemiologic, iar in functie de acesta bolnavul trebuie sa sune la 112 sau sa anunte medicul de familie.
„Primele simptome, in general, sunt febra, urmata de tuse si stare de oboseala, dureri de muschi – algii, cum le numim noi, cefalee. Pot sa fie prezente, insa mai rar, scurgeri nazale, durere de gat. Foarte rar, simptome digestive, cum ar fi diaree, disconfort abdominal, varsaturi. In fazele in care se instaleaza pneumonia, apar dificultati de respiratie, dispneea. Insa in momentul in care cineva este ingrijorat ca ar putea sa fie aceste simptome legate de infectia cu noul coronavirus trebuie sa sune la 112. Nu se recomanda prezentarea intr-o camera de garda, a unui spital, pe baza suspiciunii de infectie cu coronavirus. Trebuie sa se anunte la 112, pentru ca – pe langa simptomatologia amintita si care este nespecifica, din nefericire, pentru coronavirus, practic, asta ne si incurca uneori, pentru ca vorbim de o simptomatologie care este comuna tuturor virozelor respiratorii si nu e aproape nimic particular pentru acest nou subtip de virus – ce este in momentul de fata relevant este un context epidemiologic particular. Adica, fie istoricul de calatorie in tarile in care sunt confirmate cazuri (…), fie persoana provine dintr-un cerc de contact al unor cazuri suspecte sau confirmate”, a declarat Dr. Valeriu Gheorghita, potrivit sursei citate.
Potrivit acestuia, persoanele care se confrunta cu o astfel de situatie trebuie sa se autodeclare, iar infectia nu trebuie stigmatizata.
“Nu trebuie sa o percepem ca pe o senzatie de vinovatie sau pe o vina: ‘Am facut o infectie cu coronavirus, inseamna ca sunt vinovat pentru ca nu m-am spalat corect pe maini’. Nu, e o viroza respiratorie. Daca avem o responsabilitate este aceea de a-i proteja pe ceilalti. Cum facem asta? Anuntand la 112. Nu ne ducem direct intr-o camera de garda plina cu persoane cu orice patologie. Si prezentam simptomatologia si contextul, daca noi consideram ca este unul particular. Trebuie sa ne gandim foarte bine la treaba asta, pentru ca au fost situatii in care oamenii au neglijat ca s-au intors dintr-o anumita tara si au considerat ca nu este important. Trebuie sa lasam specialistii sa decida daca este important sau nu acel istoric”, a mai precizat medicul.
In ceea ce priveste persoanele care prezinta simptome de viroza respiratorie dar care nu au calatorit in tari cu cazuri confirmate si nici nu au avut contact direct cu o persoana bolnava, Valeriu Gheorghita a precizat ca acestea trebuie sa se adreseze medicului de familie.
„Daca vorbim despre persoane care nu au niciun istoric de expunere, adica nu lucreaza intr-un mediu ultra-aglomerat – pot sa dau exemplul unui pensionar care sta acasa, care nu a iesit din arealul locuintei si nu are vizitatori – in cazul in care prezinta o simptomatologie respiratorie, nu ne gandim imediat la infectie cu coronavirus. Insa daca vorbim de o persoana care lucreaza intr-un mediu foarte aglomerat, care are o expunere foarte mare la persoane, atunci sa ridice aceasta intrebare medicului de familie”, a spus Valeriu Gheorghita, citat de Agerpres.
De asemenea, medicul a mentionat ca, in momentul de fata, majoritatea cazurilor de coronavirus sunt forme usoare, dar a anticipat ca in contextul unei cresteri a numarului de cazuri Romania se va incadra in statistica de 10-15% forme moderat-severe.
Etichete: simptome coronavirus, simptome covid-19, coronavirus raceala, febra coronavirus, tuse coronavirus