Noul medicament lansat saptamana aceasta este destinat adultilor diagnosticati cu diabet zaharat tip 2, insa nu se administreaza copiilor, sau femeilor gravide.
Practic, cu o singura administrare zilnica, medicamentul controleaza eficient atat glicemia bazala, cat si cea postprandiala, in cazul pacientilor care nu reusesc sa atinga tinta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulina bazala. Mai mult, noua optiune terapeutica a fost inclusa recent in lista de medicamente compensate integral.
„Obiectivul principal al echipei medicale in gestionarea diabetului este sa aduca nivelurile de glucoza din sange la tinta de control (HbA1c<7%), in vederea reducerii incidentei complicatiilor asociate. Desi in prezent dispunem de o gama larga de optiuni terapeutice, exista inca multe cazuri in care controlul glicemic nu este atins. Noul medicament ajuta un numar mare de pacienti sa isi imbunatateasca tinta de control glicemic”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, prof. dr. Romulus Timar, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
[the_ad id=”14074″]Diabetul este o boala evolutiva, iar peste 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmeaza un tratament antidiabetic oral sau cu insulina nu isi ating tinta de control glicemic. Expunerea prelungita la valori mari ale glicemiei favorizeaza aparitia complicatiilor diabetului: afectiuni oculare, boala cronica de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare. De aceea, obtinerea controlului glicemic este un deziderat al medicilor care trateaza persoanele cu diabet.
„Avem in momentul de fata multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie sa ne determine pe noi, medicii diabetologi, sa facem o alegere inteligenta, avand in vedere ca ne indreptam spre ceea ce se numeste «medicina personalizata» sau «medicina precisa» si anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat si la momentul adecvat. Trebuie sa luam in considerare si faptul ca, in anumite cazuri, activitati simple pentru persoanele sanatoase pot deveni provocari pentru persoanele cu diabet, solicitand eforturi suplimentare. De aceea, este important sa avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci si la tratamente ce contribuie la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu diabet, printr-o buna tolerabilitate si cresterea aderentei la tratament – prin usurinta in administrarea terapiei. Noul medicament are premise foarte bune, aducand impreuna doua tratamente injectabile intr-unul singur, care poate fi titrat cu precizie, cu ajustari ale dozei bazate doar pe valorile glicemiei pe nemancate”, a explicat prof. dr. Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.”
Noul medicament imbina intr-un singur dispozitiv valoarea terapeutica a doua molecule eficiente in controlul glicemic, cu un impact pozitiv in managementul diabetului zaharat, dar fara costuri suplimentare. Zilele urmatoare medicamentul va putea sa fie prescris de medicii specialisti diabetologi si se va gasi in farmacii.
Anca Rusen