Vlad, un baietel in varsta de un an si patru luni, s-a nascut cu o malformatie congenitala a piciorului drept, neavand tibia, rotula si oasele gleznei. Dupa un an de cautari a unui tratament in Romania, culminat cu propunerea unei solutii radicale – amputarea membrului, parintii baiatului s-au adresat pentru o opinie medicala spitalului Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private austriece.
La Viena, prof. dr. Rainer Kotz, expert recunoscut pe plan mondial in chirurgia ortopedica, i-a efectuat copilului, in premiera in cadrul spitalului, o interventie complexa de reconstructie de tibie utilizand o proteza de titan, care ii va oferi sansa de a se dezvolta normal si a merge singur, se arata intr-un comunicat de presa trimis de institutie.
Procedura reconstructiei
Copilul avea la nivelul gambei drepte un singur os – peroneul, din cele doua (tibie si peroneu) care alcatuiesc scheletul gambei, iar acesta era deplasat si redus in dimensiune, neputand asigura sustinerea corpului si locomotia. Astfel, in prima etapa a interventiei, specialistul a desprins acest os de tesuturile adiacente prin trei incizii – la nivelul genunchiului, a gleznei si a calcaiului, si a taiat o mica portiune din capatul inferior al acestuia, astfel incat sa il poata muta in pozitia corecta.
Pentru a reconstrui tibia baiatului, medicul a implantat in locul respectiv un segment recoltat din osul peroneu, de care a atasat o proteza de titan, pentru o mai buna stabilitate. Osul transplantat va creste odata cu dezvoltarea piciorului si isi va mari grosimea de patru ori, astfel ca, in decus de 1 – 2 ani va putea sustine in mod independent greutatea corpului copilului.
Declaratia specialistului in ortopedie, chirurgia tumorii osoase si chirurgia coloanei vertebrale
Transplantul de os este o interventie cu grad ridicat de complexitate, fiind in mod general realizata in mai multe etape. In cazul baietelului, am reusit sa combinam cele doua proceduri implicate intr-o singura interventie extinsa, efectuata cu suportul a doi medici anestezisti. Operatia a fost un succes, copilul fiind externat. In viitor, indiferent daca vor fi necesare interventii suplimentare sau nu, este indicat ca acesta sa urmeze terapii de recuperare medicala, pentru imbunatatirea mobilitatii. Rezultatul final va fi un picior sanatos, perfect capabil sa sustina greutatea corpului, iar o usoara discrepanta de lungime va putea fi compensata cu ajutorul unui pantof ortopedic, a declarat
Elementul de premiera al interventiei l-a constituit efectuarea celor doua proceduri chirurgicale intr-un singur timp operator, fapt posibil datorita unei organizari si coordonarii atente si rapide a echipei medicale.
Costul interventiei lui Vlad a fost finantat de Fundatia Mereu Aproape in cadrul campaniei medicale Vreau sa Ajut.
Etichete: ortopedie, chirurgia tumorii osoase, reconstructie de tibie, proteza de titan, malformatie congenitala