Transplant de retina cu celule stem pluripotente induse (iPS). Acest lucru va fi realizat de expertii japonezi.
Potrivit EFE, procesele pentru a trata degenerarea maculara vor folosi celule stem de la bancile de donatori infiintate de Universitatea din Kyoto, a declarat un purtator de cuvant al Centrului de Biologie si Dezvoltare (CDB) al Institutului de cercetare RIKEN, care va fi responsabil de cultivarea tesutului retinian pe baza celulelor stem.
Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse in stare aproape embrionara, care au capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care se gasesc.
Aceasta modalitate va avea un cost mai redus pentru ca va evita utilizarea celulelor staminale cutanee ale propriului pacient pentru a genera mai intai celule iPS si apoi tesut retinian, un proces foarte costisitor, cum a demonstrat prima operatie realizata in 2014.
Cand Riken a realizat operatia in urma cu doi ani a folosit celule iPS de la propriul pacient, iar costul final s-a ridicat la circa 100 de milioane de yeni (817.000 de euro/928.000 de dolari), relateaza Agerpres.
Universitatea din Kyoto a decis anul acesta sa creeze banci bio de iPS elaborate pe baza de celule sangvine ale donatorilor din intreaga Japonie.
Primele implanturi se asteapa sa fie realizate in prima jumatate a anului 2017, pe un esantion de 20 de pacienti.
Buna ziua, o retina afectata de un accident se poate reface folosind IPS?E distrusa partial si corneea si irisul.Ochiul a fost sectionat de o sarma