Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, persoanele care calatoresc in tari cu transmitere locala a virusului Zika (ZIKV) ar trebui sa foloseasca masuri de protectie personala bazate pe protectia impotriva intepaturii de tantari, atat in incinte, cat si in exterior, de la rasaritul soarelui pana la apus cand este intervalul maxim de activitate al tantarului vector.
Cei care calatoresc in tarile cu virus Zika sunt sfatuiti sa poarte pantaloni lungi si bluze/ camasi cu maneca lunga, mai ales in perioada de maxima activitate a tantarului vector, perioada de repaus/ somn sa fie in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu mijloace de protectie mecanica, altfel este indicat sa se foloseasca plase de pat pentru tantari, chiar si in timpul zilei.
Totodata, femeile care doresc sa ramana insarcinate in perioada urmatoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele insotite de copii mici ar trebui sa consulte un medic sau sa se adreseze unui cabinet specializat in medicina de calatorie inainte de a pleca in deplasari pentru a primi recomandari privind folosirea repelentelor si alte masuri preventive.
Calatorii care prezinta simptome compatibile cu infectia cu virus Zika in interval de 3 saptamani de la intoarcerea dintr-o zona afectata sunt sfatuiti sa se adreseze medicului si sa specifice ca au calatorit recent in acea zona.
Femeile insarcinate care au calatorit in zone cu transmitere a virusului Zika ar trebui sa specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel incat sa fie evaluate si monitorizate corespunzator.
Infectia cu virus Zika este cauzata de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisa prin intermediul tantarilor, indeosebi Aedes aegypti.
Perioada de incubatie variaza intre 3 si 12 zile dupa intepatura unui tantar infectat, majoritatea infectiilor fiind asimptomatice (60 — 80%).
Simptomele bolii sunt de obicei usoare, cu caracter autolimitant in 4—7 zile, fara complicatii severe sau decese asociate si cu o rata scazuta de spitalizare. Principalele simptome sunt eruptia maculara sau papulara, febra, artralgii, conjunctivita nonpurulenta/ hiperemie conjunctivala, mialgie si cefalee. Eruptia maculo-papulara de multe ori apare initial pe fata si apoi se extinde pe tot corpul.
Mai putin frecvent intalnite sunt durerile retro-orbitare si semnele gastro-intestinale.
„Nu exista profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja impotriva infectiei ZIKV. Prin urmare, se recomanda masuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita intepaturile de tantar. Exista dovezi despre posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mama la fat sau in timpul travaliului unei mame in faza viremica; de asemenea este posibila transmiterea pe cale sexuala sau prin sange si produse de sange”, se mai precizeaza in informarea INSP.