Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) sustine ca ‘o parte’ din pacientii cu HIV/SIDA din Constanta ‘au fost nevoiti sa intrerupa’ tratamentul antiretroviral din cauza faptului ca din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor, relateaza Agerpres.
In replica, Ministerul Sanatatii precizeaza ca a finalizat licitatia centralizata si in aceasta saptamana vor fi semnate acordurile-cadru pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacientilor cu HIV/SIDA.
Totodata, MS afirma ca a solicitat centrului de la Constanta sa ceara medicamentele lipsa de la alte centre care in acest moment le detin (ex. Institutul ‘Matei Bals’) pentru a asigura tratamentul pacientilor fara intreruperi.
„O parte din pacientii cu HIV din Constanta au fost nevoiti sa intrerupa tratamentul antiretroviral din cauza faptului ca din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, nu poate achizitiona medicamentele pentru ca nu a reusit sa finalizeze procedura legala de achizitie. (…) La Constanta sunt aproximativ 1.000 de pacienti in tratament, cateva zeci sunt deja afectati, in urmatoarele zile numarul lor va creste. Ministerul Sanatatii stie de problema, nu ii poate ajuta rapid, nefiind un contract de achizitie pentru medicamente la Constanta. Se pare ca maine va semna Ministerul Sanatatii contractul pe procedura de achizitie nationala pentru tratamentul pacientilor cu HIV, pe care va putea comanda si spitalul din Constanta, dar asta inseamna inca cel putin o saptamana de asteptare pana se onoreaza comanda, daca distribuitorii de medicamente au marfa in stoc si o duc repede la Constanta”, precizeaza UNOPA in comunicatul citat conform sursei mentionate.
Potrivit UNOPA , niciun alt spital nu poate prelua pacientii pentru ca ‘sunt pe sfarsite’ stocurile proprii de medicamente si se asteapta o suplimentare de buget pentru luna decembrie si inceputul lui 2019.
„Din pacate si rectificarea bugetara intarzie. Daca nu vine pana la sfarsitul lunii noiembrie, vom avea alte judete cu intreruperi de tratament. Solutia partiala pe care am propus-o doamnei ministru al Sanatatii a fost ca sa suplimenteze acum/azi bugetul de tratament pentru INBI ‘Matei Bals’ din Bucuresti, care ar putea astfel sa ajute pacientii care ar veni de la Constanta sa ridice tratamentul din Bucuresti. Nu stim daca va reusi ministerul sa faca asta, depinde de resursele de fonduri pe care le mai are, ministerul fiind primul care asteapta rectificarea bugetara zilele astea”, mai afirma aceeasi sursa.
Conform MS, centrul de Constanta nu a finalizat licitatia pentru achizitia medicamentelor.
„Dar MS a finalizat licitatia centralizata si in aceasta saptamana vor fi semnate acordurile-cadru pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacientilor cu HIV/SIDA. Pana atunci, MS a solicitat centrului de la Constanta sa ceara medicamentele lipsa de la alte centre care in acest moment le detin pentru a asigura tratamentul pacientilor fara intreruperi. Programul de HIV/SIDA se afla in evaluare, asa cum a solicitat ministrul Sanatatii, iar la sfarsitul acestei saptamani va fi realizata o videoconferinta cu toate centrele de tratament pentru analiza situatiei si o reechilibrare a stocurilor de medicamente, astfel incat toti pacientii sa primeasca tratament gratuit”, mai informeaza Ministerul Sanatatii.
Buna !As dori sa stiu ,cam ce masuri s-au luat cu persoanele responsabile de aceasta lipsa repetata a ARV-urilor ,in acest judet,pentru ca ,atata timp cat in restul tarii ,nu au fost inregistrate astfel de sincope,este clar ca aici,cineva nu si-a facut datoria,fiind responsabil atat de starea de sanatate a pacientilor,cat si de costurile suplimentare datorate schimbarii schemei.Pacientul HIV/SIDA nu este o piesa pe care o asezi pe raft ,pana cand ii vine randul sa fie reparata.Asa ca ,o masura luata pentru viitor ,nu compenseaza pericolul la care a fost expus pacientul.