Daca o persoana sufera modificari de personalitate sau de comportament care dureaza de ani de zile, acest lucru inseamna ca ar putea suferi de un stadiu foarte timpuriu de dementa.
Aceasta este concluzia unui grup de neuropsihiatri si experti in maladia Alzheimer, potrivit cotidianul New York Times.
Oamenii de stiinta au propus de curand crearea unui nou diagnostic denumit ‘insuficienta comportamentala moderata’ si au prezentat un chestionar cu 38 de intrebari care va putea fi utilizat pentru identificarea persoanelor cu risc de Alzheimer.
Scopul este recunoasterea si masurarea a ceva despre care unii experti spun ca este adesea trecut cu vederea, respectiv faptul ca schimbarile din starea de spirit pot preceda problemele de memorie si de gandire in cazul dementei.
„Cred ca avem nevoie de ceva de genul acesta”, a declarat Nina Silverberg, directorul programului Alzheimer’s Disease Centers din cadrul Institutului National de Aging, potrivit sursei citate.
„Majoritatea oamenilor se gandesc la Alzheimer in primul rand ca la o tulburare de memorie, dar noi stim, dupa ani de cercetare, ca maladia poate incepe, de asemenea, ca o problema de comportament”, a mai spus Silverberg, citata si de Agerpres.
Conform propunerii, ‘insuficienta comportamentala moderata’ (‘mild behavioral impairment’, M.B.I.) ar fi o denumire clinica care precede ‘insuficienta cognitiva moderata’ (‘mild cognitive impairment’, M.C.I.), un diagnostic creat de peste un deceniu pentru a descrie unele probleme cognitive la persoane care isi pot efectua in continuare activitatile cotidiene.
Dr. Zahinoor Ismail, neuropsihiatru la Universitatea din Calgary si membru al grupului care propune noul diagnostic, a spus sa studii si relatari au sugerat ca schimbarile emotionale si comportamentale au fost „un simptom discret”, parte a procesului instalarii dementei, care nu poate fi separat de aceasta boala.
Starea de spirit si modificarile de comportament au fost mult timp recunoscute ca semne de avertizare timpurie pentru dementa frontotemporala.