Fiecare persoana trebuie sa consulte personal medicul de familie pentru a stabili cu acesta planul de vaccinare propriu sau pe cel al copilului. In cadrul vizitei la medicul de familie, trebuie sa fiti pregatit pentru a-i oferi acestuia toate informatiile necesare pentru stabilirea planului de vaccinare. In primul rand, trebuie sa il informati despre toate vaccinurile pe care le-ati facut pana in momentul prezent. De asemenea, trebuie sa precizati daca suferiti de anumite boli cronice care v-ar putea slabi sistemul imunitar sau sa-i oferiti alte informatii importante despre starea dumneavoastra de sanatate.
In cazul parintilor cu copii, acestia trebuie sa stie daca, din anumite motive, copilul nu a facut anumite vaccinuri incluse in Programul National de Vaccinare, pentru ca medicul de familie sa poata stabili schema de recuperare a vaccinarii.
Si in situatia in care calatoriti catre o destinatie noua trebuie sa consultati medicul de familie pentru a va informa despre riscurile bolilor infectioase si despre vaccinurile care se impun pentru anumite destinatii.
Inainte de vizita la medicul de familie, va puteti informa aici despre vaccinurile incluse in Programul National de Imunizare, despre Vaccinurile Optionale sau despre masurile de preventie a bolilor infectioase in calatorii.
Aceste informatii va pot ajuta in discutia la cabinetul medicului de familie, pentru a fi informat si pregatit in fata intrebarilor pe care vi le poate adresa medicul in vederea stabilirea planului de vaccinare personal.
buna ziua, avem gemeni, primele 2 hexavalente au fost hexacima iar acum doctorita ne-a spus ca nu s-a mai importat hexacima ci infanrix. despre infanrix am citit numai chestii negative. intrebarea ar fi daca se poate face PE BUNE rapelul 2 cu infanrix. Deocamdata am refuzat sa ma mai informez. Va multumesc
Cele doua vaccinuri sunt echivalente. Mai nult, Infanrix Hexa se poate face pana in varsta de trei ani, in timp ce Hexacima se face doar pana la doi ani. Vaccinati fetitele linistit, vaccinul este foarte bun. De obicei articolele defaimatoare tin si de concurenta intre firmele producatoare…
Buna ziua! As dori si eu o schema simpla de vaccinare(cu toate rapelurile), in conditia in care acum nu se gaseste hexacima.
La 2 luni baiatul a primit prevenar(banuiesc ca o doza)
Acum are 3 luni.
Calendaristic as dori sa-mi notez cand trebuie sa ma duc cu el la vaccinare(+rotarix).
Multumesc!
Buna ziua, fetita mea implineste 5 luni pe 10 iulie. Nu am fost informata pana acum cu privire la vaccinurile optionale. Discutand cu prietene din afara tarii si documentandu-ma, am ales sa ma adreses dr familie pt a face celelalte vaccinuri. Despre rotarix am citit ca prima doza se face pana la maximum 16 saptamani si a 2 a pana la 24. Pediatra ne-a dat urmatorul raspuns:Se face pana la 6 luni,doua doze la interval de cel putin 4 sapt.Nu sunt alte termene.” Putem sa il facem? De asemenea, cand as putea sa fac celelealte vaccinuri pneumococcic, varicela…eventual sa caut si cel de meningita? Exista termene? Fetita mea e mereu racita, are secretii, parca hasaie sau nu stiu cum sa ma exprim, se aude ceva in spate. Dr a zis ca nu e nimic. Nu a facut febra, este afebrila si nu are rosu in gat. Va multumesc mult
Buna seara,
Urmeaza ca fetitei mele in varsta de 7 saptamani sa i se administreze vaccinurile Hexacima si Rotarix. Doctorul pediatru vrea sa i le faca in aceeasi zi pe amandoua. Este in regula? Sau mai bine ar fi ca Rotarix-ul sa i se faca la 3 luni? Multumesc!
Buna seara,
Am o fetita de 4 luni. Pe 16 noiembrie i-am dat prima doza de Rotarix, pe 8 decembrie am facut Hexacima (a 2-a doza) si Prevenar 13 (prima doza). M-a sunat Dr.fam. ca putem sa-i dam tot luna aceasta si Rotarix a doua doza. Intrebarea mea este daca nu trebuie un interval minim de zile intre Hexacima/Prevenar si Rotarix.
Va multumesc !
Buna ziua,
Am o fetita de 14 luni ce din pacate nu am apucat sa o vaccinez la timp si a facut rujeola. Din fericire pare sa fie totul ok. Totusi mai este nevoie sa ii facem ROR? Sau exista si variante separate de vaccin contra rubeola si oreon? De asemenea nu i-am facut vaccinul de 11 luni. La cat timp dupa boala se considera ca are sistemul imunitar pregatit pentru un vaccin? Multumesc!
NU exista variante separate, dar nu e nicio problema daca ii faceti vaccinul combinat. Antigenul de rujeola nu va mai fi nevoie sa creeze anticorpi, deoarece fiica dvs ii are deja, vor actiona doar celelalte doua. Puteti vaccina dupa o luna de la terminarea eruptiei.
Buna! Fetița mea are 11 luni si o săptămana. La 6 Luni a primit vaccinul de 4 luni. Acum la cel de 11 mi s-a spus ca trebuie sa așteptam pana trec 6 luni adică pana la 1 an când ar treb sa mai primească si cel de 12 luni. E neapărată nevoie sa treacă 6 luni sau pot sa il administram deja? In cazul in care e nevoie de 6 luni nu e periculos sa supun copilul la 2 vaccinuri in aceeași zi? Poate avea efecte febrile mult mai mari după doua vaccinuri odată. Am
Înțeles ca cel de 12 luni se da in mâna , deci nu se pot da ambele doze dintr-o înțepătura.
Vad ca nu v-a raspuns nimenipana acum. Este necesar un interval de minim sase luni intre a doua si a treia doza, pentru ca titrul de anticorpi protectori sa fie cel mai bun. si de lunga durata. Nu estepericulos ca un copil sa faca mai multe vaccinuri in aceeasi zi. Pana acum doi ani, rapelurile se faceau impreuna, la 12 luni.
Buna ziua! As dori sa va adresez urmatoarea
intrebare: in cazul in care la 2 luni am
Vaccinat copilul cu Infanrix hexa la 4 luni
as putea sa l vaccinez cu Hexacima?
Nu mai exista in tara acest Infanrix ca
sa pot continua cu el! Va mulțumesc!
Da. Se poate schimba vaccinul hexavalent.
Buna ziua! Din pacate, bebe are deja 5 luni si nu i-am facut vaccinul pt rotavirus. S-ar putea face prima doza la 5 luni si 3 sapt si a doua la distanta de o luna? Multumesc mult.
Nu!
Buna ziua!
Baietelul meu a facut urmatoarele vaccinuri:
– in maternitate
– cele de la 2 luni
– ROR la 1 an
-Hexacima la 2 ani si 11 luni.
Eu nu am stiut ca Hexacima nu se face dupa 2 ani. Nici medicul de familie, nici pediatrul la care am facut ultimul vaccin nu m-a informat.
Momentan baiatul are 3 ani si mai are de recuperat o doza de vaccin.
Intrebarea este: sa faca Hexacima, Infanrix sau ar trebui sa urmeze alta schema, avand in vedere ca nici Infanrix nu se face dupa 3 ani?
Precizez ca a avut 2 convulsii febrile la varsta de 2 ani si 2 luni, si resp la 2 ani si 4 luni. Cine este specialistul cel mai acreditat care ne poate stabili schema de recuperare? Va dati seama ca in pediatru, care e unul care a lucrat in spital si e f bun, nu mai am incredere in aceasta privinta, cu atat mai putin in med de familie…
Fratele mai mic, 9 luni, vaccinat corespunzator varstei, a facut si el o convulsie febrila recent. El cand poate face urmatorul vaccin, si unde? La med de familie? Trebuie sa mergem in spital? Multumesc frumos!
Buna ziua. Sa le luam pe rand.
1. Copilasul dumneavoastra mai are de recuperat un vaccin. Fiind atat de mare, nu mai face hexavalent, dar are de recuperat cinci antigene din cele sase (hib nu mai face). Asa incat puteti solicita pentru recuperare de la medicul de familie, care va comanda de la Dsp un vaccin tetravalent (tetraxim = difterie, tetanos, tuse convulsiva, polio) si o doza de vaccin hepatitic B.
2. Convulsia febrila nu conditioneaza vaccinul. Cand se vaccineaza, copilul e consultat inainte, va fi sanatos, afebril.
3.Dintre medici, dpdv teoretic epidemiologul, pediatrul, infectionistul detin informatii teoretice despre vaccinuri dar cel mai in masura sa va ajute este medicul de familie care are si experienta practica a vaccinarii, pe langa cunostiintele teoretice si e cel mai in masura sa va sugereze si o schema de recuperare.
4. Pentru situatii speciale (persoane alergicd, reactii imediate importante in trecut la vaccinare) se poate face vaccinarea in camera de garda a unui spital dar in aceste conditii trebuie respectat cu strictete lantul de frig pentru transportul in siguranta al vaccinului.
Pentru lu ruri de amanunt si recuperari de scheme de vaccinare va mai ajutam si noi aici pe forum ?.
Multumesc mult pt raspunsul dvs., dna dr. Alexiu!
Hexacima la 2 ani si 11 luni l-a facut la pediatru privat in orasul Sibiu (cu vasta experienta). Vaccinul l-a comandat medicul de familie, prin DSP, care si ei mi-au confirmat telefonic(convorbire cu un medic) ca e ok sa faca si ultima doza tot de Hexacima(argumentand ca are aceeasi compozitie cu Infanrix si doar isi fac reclama mai buna.
Asadar, cred ca atat pediatrii, cat si medicii de familie, nu sunt corect informati in ceea ce priveste schemele de recuperare.
Cum ma sfatuiti sa procedez? Printez raspunsul dvs anterior si medicul de familie o sa ma creada si o sa-i comande Tetraxim si hep B?
Multumesc inca odata!
Puteti incerca. Dar nu e obligatoriu ca doctorul dvs de familie sa cunoasca numele meu si sa procedeze in consecinta… Euna din acele situatii dificile inca nereglementate in Romania. Sper sa reusiti. Astept sa imi scrieti ce ati rezolvat…
Buna ziua Am un baietel de 3luni si doua saptamani. A fost vaccinat cu Hexacima la 2luni si cu Rotarix si Prevenar13 la 3luni. Va rog sa-mi spuneti cate doze mai trebuie sa-i fac copilului din aceste vaccinuri si la ce varsta. La 4luni se repeta tot Hexacima sau Penta? E optiunea mea ca parinta sa aleg care dintre cele doua sa i se faca? Multumesc frumos.
ROTARIX: Trebuie sa ii mai faceti inca o doza pana in varsta de sase luni, poate fi asociati cu oricare din celelalte vaccinuri, in aceeasi zi cu doza respectiva. Este optional, deci trebuie platit.
Hexacima: urmatoarele doze la 4 luni si 11 luni
Prevenar: la 5,7, iar a patra doza intre 13 – 15 luni. Este optional, trebuie platit.
Penta nu mai face parte din schema de vaccinare.
Va multumesc pentru raspuns. Ati putea va rog sa-mi spuneti ce alte vaccinuri mai sunt incluse in schema nationala (gratuite) si cand trebuie sa i le fac? Multumesc.
Hexacima: urmatoarele doze la 4 luni si 11 luni
ROR – la 12 luni.
Urmatoarele vaccinuri vor fi la 6, 7 si 14 ani, conform actualei scheme si constituie rapeluri la cele de la aceasta varsta(doze de intarire cu aceleasi tulpini de vaccin).
Buna ziua!Baietelul meu are 8 luni si jumatate si avem facut doar vaccinul de 2 luni,iar cel de 4 luni inca nu i s-a administrat din acelasi motiv invocat de toata lumea:nu exista in stoc.Va rog sa-mi spuneti daca se poate care este varsta pana la care se poate administra vaccinul de 4 luni si daca sunt consecinte pentru ca nu i-a fost facut pana la aceasta varsta.Va multumesc anticipat!
Buna ziua, intarzierea vaccinarii are drept consecinta scaderea capacitatii de aparare impotriva microbilor de care ne apara vaccinurile. Vaccinul hexavalent se faca pana la varsta de doi ani, mai aveti de facut doua doze, la interval de sapte luni una de cealalta.
Buna ziua d-na Gabriela. Pt a putea raspunde intrebarilor dv va rog sa precizati data nasterii si vaccinurile administrate pana acum. De asemenea, va rog sa precizati exact numele produsului administrat acum 2 zile sau tara in care va aflati!
Buna ziua,
vaccinul administrat este IMOVAX POLIO daca am inteles bine, v-as scrie toata schema ei de vaccinare insa credeti-ma ca nu inteleg nimic….daca imi puteti oferi o adresa de email, pot sa fac poze si sa va trimit in ideea ca dvs.intelegeti acel scris….. Multumesc ptr.raspuns.
Buna seara,
sunt o mamica adepta a vaccinurilor,am facut acum 2 zile Ivomar parca anti poli, fetita are 6 ani , am inteles ca trebuia reapel numai ca la 4 ani nu am fost chemata…
Va rog sa imi raspundeti la 2 intrebari:
1. Fetita a facut febra pana la 39 (a 2 a zi), a avut voma o data, i am administrat si supozitor motiv pt care banuiesc ca a facut caca moale. Cat tin simptomele acestea??
2. Cand ar trebui sa ii mai fac urmatorul vaccin????
Multumesc!
Buna ziua, am si eu o problema. Am nascut baietelul in Cipru acum 2 ani pe la 9 luni am mers in Romania si ne-am inscris la un medic din roman. Acolo ne-a facut un vaccin la varsta 1 an si 5 luni. Am plecat din romania si acum continuii vaccinarile in cipru problema e ca nu stim ce vaccin ia facut doamna doctor si nici nu vrea sa ne spuna si nici nu raspunde la tel.specific ca dupa varsta de 9 luni nu a mai facut nici un vaccin.
buna ziua! Domnilor doctori eu am o intrebare. Ce diferenta de timp trebuie lasata intre vaccinuri? am o fetita de 2 luni si as vrea sa-i fac si vaccinurile opitonale rotavirus si antipneumococic insa nu stiu exact cum ar trebui sa le programez in timp. Va rog sa ma ajutati! Va multumesc anticipat!
Da. Recomand vaccinarea antirotavirus.
Dl. Zgabeata, inregistrarea la care faceti referinta este un act deliberat care va duce la pierdere de vieti!
https://www.youtube.com/watch?v=2v2wHEuPVhc
recomandati vaccinut rotavirus?
Botezul este un act care nu are legatura cu vaccinul. Singurele precautii ce pot fi luate sunt ca apa folosita sa fie suficient de incalzita iar temperatura ambianta sa fie placuta pentru ca bebelusul sa nu raceasca.
Daca cineva va boteza un copil, isi va asuma si rol de parinte spiritual. In cazul in care parintii refuza vaccinarea, este de preferat sa discute cu ei pentru a lua decizia cea corecta.
Le gat de dr Cacovean, nu stiu cine este dar in nici un caz nu pot fi de acord cu acea explicatie.
De ce? Pt ca noi vaccinam copilul si de tetanos, boala care poate fi luata printr-o intepatura in parc, acum sau mai tarziu, de poliomielita, boala care nu e radicata in lume. Exemplul recent al Siriei este elocvent. De hemofilus influenzae tip B care poate da epiglotite (copilul nu poate respira), etc. Nu mai vorbesc de difterie si altele.
Bună ziua,
Cineva va boteza o fetita ai carei parinti nu-și vaccineaza fata si mă intreaba daca este ok?
Dr. Adrian Cacovean spune că
„Sa nu se vaccineze este ok. De la cine sa ia boli, de la aia vaccinati? Si daca face o boala, pe cine sa imbolnaveasca, pe aia vaccinati? Nu are cum.”
Dumneavoastră ce răspuns ați da?
Răspunsul ar fi relevant și pentru cei care își vaccinează copiii și fac botezul înainte primirii vaccinului de la 2 luni.
Buna ziua
Trebuie sa continuati schema.
Impact va fi pe antihepatitic pentru ca vor trebui administrate 2 doze la interval de 2 luni. El este continut in vaccinul Hexacima care se administreaza gratuit. La alte 2 luni de cand ati administrat ultima doza de antihepatitic va trebui sa ii determinati anticorpii anti virus hepatitic B pentru a sti daca doza din maternitate este de luat in calcul. Daca anticorpii sunt sub 10 unitati, ii mai faceti o doza. daca sunt peste 10 nu mai este nevoie de administrarea vaccinului antihepatitic.
Succint va trebui sa administrati asa:
1. Acum Hexacima si Priorix (eu zic ca este in iteresul copilului dumneavoastra sa va reconsiderati pozitia fata de acesta)
2. la o luna distanta Pentaxim (nu contine antihepatitic)
3. la 2 luni distanta Hexacima
4. La 4 luni distanta testare anticorpi +/- antihepatitic B
5. la 8 luni distanta (nu mai devreme de 6 luni de la pct 3.) inca o doza de pentaxim.
Apoi intrati in schema de vaccinare scolara.
Succes!
Buna ziua,
Sunt mama unei fetite in varsta de un an jumate. I-a fost administrat exclusiv vaccinul din maternitate. Am decis ca o sa ii administrez o parte din vaccinuri incepand cu aceasta varsta. Va rog sa imi spuneti care ar fi schema de vaccinare potrivita acestei varste. Ma intereseaza schema pt. toate vaccinurile recomandate de Minister, exceptie facand ROR-ul. Vreau sa stiu daca se fac aceleasi cantitati, rapeluri, la aceleasi intervale etc.
Va multumesc frumos!
Buna ziua
In primul rand, varicela (varsatul de vant) are o perioada de incubatie de 14 zile. Asta inseamna ca de la contact pana la aparitia primelor eruptii dureaza cca 14 zile. Eruptiile pot fi precedate de circa 5 zile de febra.
In acest moment, febra copilului poate fi generata de de infectia virala sau bacteriana care genereaza rosul in gat si curgerea nasului. Aici un medic trebuie sa discearna foarte bine iar tratamentul cu antibiotic trebuie evaluat foarte serios deoarece nici un virus nu este afectat de acesta. Nici cel varicelos! In schimb putem dezvolta rezistenta ceea ce este altceva.
Tratamentul cu antibiotic nu se da in varicela pentru ca nu are efect in nici un caz nu influenteaza aparitia eruptiei.
buna am fost cu fetita mea la cineva care dupa 5 zile ma sunat ca copii ei au facut varsat de vant de atunci au trecut mai mult de 2 saptamani si nu am vazut nici un semn pe corp…problema este ca face febra..intre 38.5 si 39.9 are si rosu un gat..mai nou a inceput sa tuseasca si ii curge un pic nasul..eu de 2 zile ii administrez antibiotic si sirop pentru febra si durere pentru ca ii ies si dintisori..are 6 luni si 2 saptamani…poate fi inceput de pneumonie sau varsat de vant pentru ca eu asa am auzit ca daca este varsat de vant si i se administreaza antibiotice nu poate iesi pe corp si se poate ajunge la mortalitate..va rog raspundeti-mi urgent
Buna ziua
Din pacate am primit confirmarea ca anumite judete au probleme in a distribui vaccinul la timp.
Daca ati fost sunat de medicul dumneavoastra de familie, e bine sa vorbiti cu dumnealui astfel incat sa identificati cea mai buna solutie. Vaccinul este bine sa fie administrat la timpul potrivit insa uneori poate fi amanat. Daca in judetul dumneavoastra indisponibilitatea vaccinului e de lunga durata, atunci e bine sa ascultati sfatul colegului nostru. Daca indisponibilitatea este de scurta durata, atunci vaccinarea poate astepta urmand ca intre vaccinul de la 6 luni si cel de la 1 an sa lasati sa se scurga alte 6 luni.
Din pacate nu puteti recupera banii de la stat in cazul in care cumparati dumneavoastra vaccinul.
Azi am primit un telefon de la medicul de familie ca trebue sa cumpar vaccinul de 6 luni pentru baietelul meu deoarece nu se mai distribuie gratuit din lipsa de fonduri. Este adevarat acest lucru si cum pot sa-mi recuperez banii de la stat?
Medicii de familie sunt in proportie de 99,99% niste incopetenti cand vine vorba de cancer si mai ales in ceea ce priveste cauzele acestei boli. Culmea doctorita de familie s-a dus sa isi faca un control la Cluj dupa ce sotia mea s-a dus sa ii spuna ca daca statea alinistita asa cum ii spusese in ceea ce priveste mastita fibrochistica pe care o avea , acum era la 2m sub pamant.In discutii particulare , niciodata oficiale, medicii oncologi de la IOCN Cluj iti spun ca vaccinurile sunt un risc imens in ceea ce priveste cancerul si ca in general in momentul in care ai intrat in supermarket ai luat-o pe un drum ce poate duce cu probabilitate din ce in ce mai mare la un cancer.
Nu exista nici o legatura intre administrarea vaccinurilor si aparitia unui cancer.
,,Virusi si retrovirusi deveniti pasivi de-a lungul evolutiei, se gasesc in stare latenta in toate organismele animale si umane, pierzandu-si o parte din capitalul lor genetic sau enzimatic.Introducerea in organism (prin vaccinare)a virusilor vii sau atenuati, ii pot permite acestuia sa reconstituie acest capital si sa dobandeasca deci o virulenta noua sau sa creeze din bucati un virus sau un retrovirus hibrid. Aceasta se numeste RECOMBIBARE GENETICA”
Ca umblator pe la diferite institutii medicale, printre care si IOCN Cluj Napoca( de nevoie, nu de voie buna) si dupa multe discutii cu unii care isi zic medici oncologi, am ajuns la concluzia ca daca ai un plan de vaccinare esti pe drumul cel bun catre un cancer frumusel.
Cancerul este un fenomen care are multi factori in geneza. In fiecare zi apar in organism un numar imens de celule canceroase care sunt distruse imediat de sistemul nostru de aparare. Informatia ca o masura preventiva influenteaza evenimente care se produc la adulti pe langa faptul ca e falsa este si iresponsabila daca e sustinuta de medici.
Ma tem ca sunt foarte multi ,,iresposabili”. Si ma tem si mai mult ca au dreptate.
A început vaccinarea antipneumocociă în cabinetele medicilor de familie? Vaccinul a fost introdus în PNI, dar știam că se mai e condiționat și de alocarea de fonduri.
Asa este. In acest moment vaccinul se face doar contracost. Ministerul nu a reusit sa achizitioneze vaccinul antipneumococic pentru a fi administrat gratuit.
Buna ziua, am o fetita care va face 4 ani in iunie ,se face vreun vaccin la aceasta varsta ? Ultimele au fost la varsta de 2 ani , ror si anti poliomielitic .
Nu. Nu se mai face la 4 ani. Urmatorul vaccin va fi efectuat in clasa I-a
Buna ziua,as dori sa stiu copilul meu in varsta de 8 ani este alergic,se poate vaccina?
Depinde la ce este alergic. Alergia nu reprezinta o contraindicatie pentru vaccinare doar daca aceasta este la una din componentele vaccinului.
Daca are 8 ani, presupun ca a efectuat vaccinurile din timpul copilariei. Daca alergia nu s-a manifestat dupa vaccin atunci nu este alergic la vaccin deci poate efectua imunizarea.
Cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul dumneavoastra de familie si sa luati o decizie impreuna cu acesta.
Buna ziua,doresc sa stiu femeile cu varsta de 40 de ani se pot vaccina impotriva cancerului de col uterin,si unde ne putem adresa.va multumesc.
Oricine se poate vaccina imptriva bolilor produse de HPV, chiar si barbatii. Intrebati medicul de familie!
Varsta de 40 de ani nu reprezinta o bariera pentru vaccinare.
Singura nuantarea este ca dupa 26 de ani trebuie facut mai intai un examen citologic Babespapanicolau