Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF, a organizat o campanie de informare si vaccinare in judetul Mehedinti, cu sprijinul autoritatilor judetene si locale.
In cadrul acestei campanii, marti, la Strehaia au avut loc o serie de actiuni la care a participat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, impreuna cu reprezentantii celor doua organizatii partenere, transmite Ministerul sanatatii intr-un comunicat de presa remis marti.
La actiunea au fost prezenti si reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica din opt judete invecinate.
„Asa cum am promis, vom continua campaniile door -to door in cat mai multe comunitati din tara. Campania de la Strehaia este un exemplu practic care poate fi replicat in judetele din Sud-Vestul Romaniei. Acest gen de actiuni trebuie realizate la nivelul intregii tari. Fiecare copil care intra in contact cu rujeola o poate transmite celor care nu sunt protejati, inclusiv copii prea mici pentru a fi vaccinati sau copii care nu pot fi vaccinati din cauza unor conditii medicale preexistete. Alegand vaccinarea, parintii protejeaza nu doar sanatatea copiilor lor, ci contribuie si la protejarea altor copii care nu pot fi vaccinati”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii conform sursei citate.
La Liceul Tehnologic “Matei Basarab” din Strehaia a fost organizat un centru de informare pentru parinti privind beneficiile vaccinarii si un centru de vaccinare, unde medicii de familie din Strehaia impreuna cu medici voluntari au consultat si vaccinat copiii.
In cadrul sesiunilor de informare, o echipa de specialisti formata din medic de familie, medic epidemiolog si psiholog a prezentat parintilor informatii cu privire la beneficiile vaccinarii si riscurile nevaccinarii si a raspuns intrebarilor adresate de parinti.
Campania door- to door, de informare si educare a parintilor cu privire la vaccinare, precum si de crestere a gradului de vaccinare in randul comunitatilor vulnerabile, initiata de Ministerul Sanatatii, a demarat in orasul Strehaia si in localitatea Plopi din judetul Mehedinti in urma cu o luna.
In luna septembrie, echipe formate din personalul Directiei de Sanatate Publica impreuna cu asistentii medicali comunitari si scolari si medicii de familie pe listele carora figureaza copiii restantieri la vaccinare au vizitat peste 164 de familii din Strehaia si 46 de familii din localitatea Plopi. In urma acestor actiuni, au fost vaccinati peste 90 de copii. Astazi peste 60 de parinti participa la sesiunile de informare pentru a lua cea mai buna decizie pentru copiii lor.
„Trebuie sa ne asiguram ca fiecare copil din Romania beneficiaza de protectie impotriva bolilor ce pot fi prevenite, cum ar fi pojarul. Cea mai buna metoda de preventie este vaccinarea. Atunci cand parintii cunosc beneficiile dovedite ale vaccinarii, decid sa-si vaccineze gratuit copiii la medicul de familie. Din experienta pe care UNICEF o are atat pe plan local, cat si international, stim ca este posibil sa crestem numarul copiilor vaccinati prin campanii de recuperare realizate in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, reprezentati ai comunitatilor, dar si specialisti cum ar fi asistentii medicali si mediatorii sanitari”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul Adjunct al UNICEF in Romania citat in comunicatul MS.
Potrivit sursei mentionate, in urma campaniei desfasurate in cele doua comunitati din judetul Mehedinti, rata de acoperire vaccinala a crescut in interval de o luna, astfel:
• In Strehaia, rata de vaccinare era de 11,3 % la 1 septembrie si a crescut pana astazi la 60%. In urma campaniei care se desfasoara astazi la Strehaia, speram ca rata de vaccinare sa creasca pana la peste 90%.
• In satul Plopi, comuna Tamna, rata de vaccinare inregistrata la 1 septembrie era de 6,9% si a crescut azi la 97 %.
Specialistii din Directiile de Sanatate Publica prezenti astazi la Strehaia au primit o serie de materiale pe care le pot folosi ca suport in campaniile pe care le vor desfasura in urmatoarea perioada: afise de promovare a vaccinarii, un material video despre importanta vaccinarii si o prezentare suport pentru echipele de specialisti care vor informa populatia despre beneficiile vaccinarii.
Participant la campanie, Dr. Miljana Grbic, Biroului OMS Romania, a declarat:
„Rujeola este extrem de contagioasa iar virusul continua sa se raspandeasca in Romania. Ca sa oprim raspandirea rujeolei si sa prevenim alte epidemii, cel putin 95% dintre copii care pot fi vaccinati trebuie adusi la medic. Riscul izbucnirii unei epidemii creste cu fiecare persoana care rateaza o vaccinare de rutina. Ca sa prevenim imbolnavirile si focarele in randul copiilor, parintii trebuie informati despre beneficiile vaccinarii si trebuie sa urmeze sfatul medicului de familie privind vaccinarea copiilor cu toate vaccinurile de rutina, conform calendarului national de vaccinare.”
Daca ai intrebari legate de vaccinare, un medic iti va raspunde in cel mai scurt timp, AICI.