Persoanele fara venituri, obligate sa se inregistreze la Fisc si sa achite CASS

bani-romanesti-stetoscopPersoanele fizice care nu obtin venituri sunt obligate sa achite contributia la sistemul public de sanatate (CASS), conform prevederilor noului Cod fiscal. In acest sens, acestea trebuie sa depuna o declaratie prin care sa se inregistreze la Fisc, al carei model a fost publicat intr-un ordin emis de ANAF.

 Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3743/2015 pentru aprobarea Procedurii privind gestiunea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri, prevazute la art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea unor formulare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 si se afla in vigoare in acest moment.

Ordinul ANAF nr. 3743/2015 cuprinde modelul si continutul formularelor ce vor fi folosite incepand de anul acesta de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si sunt obligate sa achite contributia CASS. Este vorba despre urmatoarele documente fiscale:

  • Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate – formularul 604;
  • Decizie de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri;
  • Decizie de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru luna de inregistrare de persoanele fizice care nu realizeaza venituri;
  • Cerere de incetare a calitatii de persoana fizica fara venituri – formularul 605.

Noul Cod fiscal prevede ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri datoreaza o contributie lunara de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se efectueaza trimestrial, pana in data de 25 a fiecarei luni din trimestru (termenele sunt 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie). La valoarea actuala a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizeaza venituri sunt obligate deci sa plateasca 57,75 de lei pe luna, ceea ce inseamna 173,25 de lei in fiecare trimestru.

Cine datoreaza CASS, daca nu realizeaza venituri?

Conform dispozitiilor art. 180 din Codul fiscal valabil in 2016, sunt obligati sa plateasca CASS cei care nu realizeaza niciunul dintre veniturile mentionate la art. 155 din noul Cod fiscal, adica:

  • Salarii,
  • Pensii,
  • Indemnizatii de somaj,
  • Venituri din activitati independente,
  • Venituri din chirii,
  • Venituri din activitati agricole sau piscicultura,
  • Indemnizatii de crestere a copilului,
  • Bani din concedii medicale,
  • Ajutoare sociale

si nu sunt exceptati de la plata acestei contributii.

Va reamintim ca beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:

  • tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca;
  • tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
  • sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
  • femeile insarcinate si lauzele, daca nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
  • persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi,
  • persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
  • persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap,
  • bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie.

Practic, vor plati CASS cei care indeplinesc ambele conditii:

  • nu realizeaza venituri din cele precizate anterior si
  • nici nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile mentionate mai sus.

Noul Cod fiscal, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, mai stabileste la art. 180 ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care trebuie sa plateasca CASS trebuie sa se inregistreze la unitatile fiscale de care apartin, prin depunerea unei declaratii de inregistrare, in maxim 15 zile de data in care se incadreaza in categoria platitorilor de CASS care nu obtin venituri. Acest formular este necesar pentru stabilirea obligatiilor de plata.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 3743/2015, formularul 604 „Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate” se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz, se mai arata in ordinul ANAF.

Dupa primirea formularului, compartimentul de specialitate din cadrul Fiscului verifica daca informatiile inscrise de persoana fizica sunt corecte si complete. Aceasta verificare cuprinde, pe langa informatiile existente in evidentele fiscale referitoare la veniturile persoanei fizice, si incadrarea in categoria persoanelor exceptate de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Daca persoana fizica nu se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de plata CASS, ea trebuie sa fie informata cu privire la respingerea solicitarii de inregistrare in evidenta persoanelor fara venituri.

Cel de-al doilea formular fiscal inclus in Ordinul ANAF nr. 3743/2015 este „Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri”.

Compartimentul de specialitate din cadrul Fiscului stabileste contributia CASS aplicand cota pentru contributia individuala asupra bazei de calcul lunare reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara. In continuare, este emisa Decizia de impunere amintita anterior, care se intocmeste in doua exemplare, din care unul se comunica persoanei fizice, iar al doilea se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei fizice.

Noul Cod fiscal prevede ca plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Ce se intampla daca persoana nu a realizat venituri in ultimele sase luni

Fiscul a stabilit, prin intermediul Ordinului nr. 3743/2015, ca, in cazul persoanelor fizice care nu realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si care nu au platit contributia lunara pentru aceasta perioada, se va stabili o contributie datorata pentru luna in care se solicita inregistrarea prin aplicarea cotei pentru contributia individuala asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara.

In schimb, daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei CASS pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care se solicita inregistrarea este stabilita proportional cu perioada respectiva.

In cele doua cazuri prezentate anterior, plata CASS trebuie sa fie efectuata in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

Cum pot fi scoase din evidenta Fiscului persoanele fizice care nu realizeaza venituri

Ordinul ANAF nr. 3743/2015 aduce clarificari si in ceea ce priveste persoanele fizice fara venituri, care incep sa realizeze venituri, care se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS sau pentru care plata CASS este suportata din alte surse. In acest sens, persoanele trebuie sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul 605 „Cerere de incetare a calitatii de persoana fizica fara venituri”.

Cu ajutorul acestui document, care trebuie completat in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia ramane la contribuabil, este recalculat CASS-ul datorat.

Dupa depunerea acestei cereri, informatiile sunt verificate de catre compartimentul de specialitate cu ajutorul datelor din formularele 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” depuse de platitorii de venituri, din declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse de contribuabili, precum si cu ajutorul datelor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In continuare, daca un contribuabil este scos din evidenta persoanelor fizice fara venituri, compartimentul de specialitate trebuie sa recalculeze CASS-ul datorat si sa emita o noua Decizie de impunere, in care se stabileste contributia la nivel „0” pentru anul fiscal in curs, incepand cu luna in care contribuabilul a indeplinit conditiile de scoatere din evidenta.

 Sursa: avocatnet.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • Iuliana spune:

    Verisorul meu este nevazator si pe 25 Octombrie a fost lovit e o masina. MAsina a venit dintr-o data si l a lovit si a stat in spital pana pe data 7 Noiembrie 2022. Fiindca el este nevazatoru, prsoana care a condus masina a declarat ca verisorul meu a mers in fata masinii si verisorul meu a cazut ca viovat pentru ce sa intamplat. Verisorul meu a stat in spitalul municipal di Falticeni, si cand a iesitdin spital i sa spus ca el trebuie sa plateasca 2900.91 Lei. El nu munceste si nu primeste nici un ajutor de la nimeni. Are 19 ani si are un handicap de cand avea 3/4 ai. El acum nu are bani sa achite aceasta suma. Nu exista un fel de ajutor de la stat pentru aceste situati? E posibil ca o persoana cu handicap care a fost lovit de o masina si nu munceste pentru ca e foarte greu sa fi loat la munca daca esti nevazator – dar trebuie sa plateasca aceasta suma la un spital? nu sa dus la clinica privata – sa duc la un simplu spital din falticeni. Daca verisorul meu spunea de la bun iceput la spital ca el nu are bani, spitalul l ar fi lasat sa moara?

  • GIURGIU AMALIA spune:

    buna ziua.
    Va rog sa imi spunetii care sunt pasii de urmat pt a contribui la plata CASS pt o persoana neasigurata

  • imbre stefan spune:

    Buna ziua, o intrebare va rog .Sotul meu a platit sanatatea in avans pana in luna august 2017. In iunie el a deschis o societate si plateste contributii de sanatate la societate. Cum pot face sa mi se returneza plata pe care am facuto pe 3 luni de la Finante. Multumesc.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.