Persoanele care sufera de obezitate severa si care sunt supuse unor interventii de chirurgie bariatrica pentru pierderea kilogramelor in plus ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta cancer.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent in Statele Unite, citat de Reuters.
Oamenii de stiinta au examinat date de la aproape 89.000 de pacienti cu obezitate extrema, printre acestia numarandu-se 22.000 care au fost supusi unor interventii de chirurgie bariatrica in perioada 2005 – 2014 pentru a scadea din greutate. Dupa o perioada medie de monitorizare de 3,5 ani, 2.543 dintre persoane au fost diagnosticate cu cancer, relateaza si Agerpres.
Spre deosebire de participantii la studiu care nu au trecut prin operatii bariatrice, pacientii care au suferit astfel de interventii au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer pe parcursul studiului. In plus, acestea au avut un risc cu 40% mai mic de a fi diagnosticate cu tumori asociate cu obezitatea.
”Scaderea riscului de cancer este un motiv in plus pentru a lua in calcul chirurgia bariatrica pentru tratarea obezitatii. Exista multe alte efecte benefice ale chirurgiei bariatrice, inclusiv imbunatatirile aduse in cazul diabetului si al hipertensiunii”, a adaugat Schauer pentru sursa citata. De asemenea, s-a demonstrat ca imbunatateste speranta de viata a pacientilor obezi”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Daniel Schauer de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Cincinnati, potrivit surselor citate.
Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar prevalenta obezitatii a crescut de peste doua ori pe parcursul generatiei trecute.
Mai multe studii anterioare au aratat ca persoanele obeze prezinta un risc mai mare de a dezvolta dar si de a muri din cauza mai multor tipuri de cancer, printre acestea numarandu-se cel de san, de ovare, de rinichi, de pancreas, de colon, rect si de maduva.
Peste o jumatate dintre interventiile chirurgicale bariatrice care sunt realizate astazi utilizeaza asa-numita gastrectomie longitudinala, ce reduce dimensiunea stomacului pana la marimea unei banane, potrivit Societatii Americane de Chirurgie Metabolica si Bariatrica.
Va reamintim ca:
Chirurgia obezitatii numita si chirurgia bariatrica este tratamentul modern care se adreseaza pacientilor care sufera de obezitate morbida. Acest procedeu se aplica numai la pacientii care au epuizat toate metodele de tratament pentru obezitate: diete, medicamente, terapii comportamentale si tot nu au slabit. Tehnicile de chirurgie bariatrică influenteaza balanta echilibrului energetic, diminuand aportul alimentar si face organismul sa consume din rezervele acumulate.Nu toti pacientii pot beneficia de procedeele bariatrice. Mai exact, gravidele, copii, cei care au neoplazii, HIV, TBC, pacientii cu ulcer gastric, cei cu tulburari gastrintestinale.
Etichete: chirurgia bariatrica, bariatrica inseamna