Pediatrul Mihai Craiu vorbeste despre hepatita de cauza necunoscuta, detectata la tot mai multi copii din Europa, in ultimele saptamani.
“Ce stim despre hepatita misterioasa ce ar putea afecta grav copiii? In primul rand stim sigur ca specialistii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Exista dovezi de infectie cu adenovirus, la unii dintre pacienti”, scrie medicul pediatrul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, intr-o postare referitoare la cazurile de hepatita acuta severa care afecteaza tot mai multi copii din Europa.
Potrivit specialistului, tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sanatosi doar o boala diareica, nu o hepatita fulminanta…Pare neobisnuit de sever acest tip de hepatita, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii) au avut nevoie de transplant hepatic,
“Jumatate din copii s-au vindecat deja. Dar exista si un deces…Evaluarea extrem de minutioasa facuta de autoritatile de sanatate britanice nu arata legaturi intre cazurile diagnosticate. Nu par sa existe focare de hepatita si nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologica in UK este mai buna decat in alte parti si astfel a aparut, in 5 aprilie 2022, acest semnal din Scotia…OMS nu recomanda evitarea calatoriilor in tarile unde au fost descrise cazuri”, scrie Dr. Mihai Craiu.
Ce putem face?
Potrivit specialistului, trebuie sa ne spalam bine pe maini dupa ce frecventam locuri publice, sa spalam alimentele consumate crude (fructe, legume) si sa evitam supradozarea paracetamolului. Daca are o boala cu febra copilul nostru, ar fi bine sa dam EXACT doza de paracetamol indicata de medic sau de prospect.
“Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente in ficat sau poate produce leziuni grave in cazul intoxicatiilor accidentale. Pentru moment este util sa stim sa recunostem semnele de hepatita (greturi, varsaturi, icter, oboseala extrema, dureri de burta, diaree sau febra) si sa ne adresam spitalului pentru analize, cat mai rapid. Panica si automedicatia sigur nu ajuta… ”, a mai precizat Dr. Mihai Craiu.
Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC) a anunta, saptamana trecuta, ca hepatita infantila de origine necunoscuta, identificata pentru prima data in Regatul Unit, a fost depistata la copiii din mai multe europene.
Etichete: hepatita la copii, hepatita misterioasa copii, paracetamol, dr mihai craiu