Palpitatiile, cauze si tratament
Palpitatiile reprezinta un simptom in care simtiti prezenta unei senzatii neplacute ale batailor inimii.
Le puteti simti in moduri diferite,cum ar fi ca pe niste batai neregulate, falfairi ale inimii, batai mai puternice ale inimii ca pe niste batai care survin dupa o pauza mai indelungata, ca pe niste pulsatii in regiunea precordiala,la baza gatului si asa mai departe.
Cauze
Desi, de cele mai multe ori le puneti pe seama unei boli de inima,trebuie sa stiti ca ele pot apare si in boli extracardiace sau chiar daca sunteti sanatos.
1. Omul sanatos – efort fizic,stresuri psihice,emotii puternice
2. Boli cardiovasculare
-tulburari de ritm cardiac
-cardiopatia ischemica
-boli ale valvelor inimii
-miocardite virale
3. Boli endocrine-hipertiroidism,spasmofilie,menopauza
4. Boli de sange-anemie
5. Boli psihice-stresul psihic,nevroza,hipocondria (teama de boli)
6. Boli digestive-aerofagie,boala de reflux gastro-esofagian.
7. Medicamente
8. Toxice-alcool,cafea,tutun,droguri.
Deoarece palpitatiile apar in foarte mullte boli este bine sa va adresati medicului pentru a va pune un diagnostic corect. In acest sens vi se va face o anamneza (un istoric al bolilor de care ati suferit sau suferiti), veti fi intrebati de alte simptome asociate si vi se vor face investigatii paraclinice.
Anamneza – Deoarece palpitatiile reprezinta un simptom subiectiv,perceput in mod diferit, anamneza reprezinta singurul mod de a obtine informatiile necesare privind particularitatile lor,modul de aparitie si de evolutie,durata,persistenta,frecventa,ritmul si factorii agravanti.
Dumneavoastra va trebui sa raspundeti tuturor intrebarilor puse de medic in ceea ce priveste particularitatile palpitatiilor.
Particularitatile palpitatiilor
-conditii de aparitie-dupa efort,dupa tutun,alcool,cafea,droguri,dupa o boala virala,
-modul de aparitie-brusc sau lent,
-frecventa-rapida sau lenta,
-ritmul-regulat sau neregulat,
-durata-secunde, minute,ore,
-disparitia-brusca, spontana sau dupa administrarea unui medicament.
Tot la fel va trebui sa descrieti si simptomele care se asociaza palpitatiilor,deoarece pe langa particularitatile pe care le au palpitatiile, simptomele asociate contribuie si ele la stabilirea diagnosticului.
Simptome asociate
-durerea precordiala,
-dispneea(dificultate la respiratie),
-ameteli,
-cefalee,
-zgomote in urechi,
-vedere incetosata,
-varsaturi,
-anxietate, senzatie de moarte iminenta (de exemplu in infarctul miocadic),
-lipotimie (lesin).
De remarcat ca unele simptome si semne asociate,asa cum ar fi tahicardia,badicardia (inima bate prea tare sau prea lent) sau durerea precordiala,pot fi determinate de boala de baza,cronica, iar altele asa cum ar fi dispneea, ameteala sau sincopa, pot fi consecintele pe care le au palpitatiile asupra inimii. Deoarece la frecvente mai mari de 160 de batai pe minut(tahicardie) si mai mici de 40 de batai pe minut(bradicardie),va putea apare dispneea si sincopa.
Puteti sa va masurati singur bataile inimii, asta in cazul in care sunteti constient. Se masoara deasupra incheieturii mainii in continuarea degetului mare,preferabil mana stanga cu degetele aratator si mijlociu de la cealalta mana. Normal bataile inimii se incadreaza intre 60 si 80 de batai pe minut.
Investigatiile paraclinice
Cea mai importanta investigatie la care veti fi supus si care il ajuta pe medic sa va puna un diagnostic corect este EKG(electrocardiografia).
EKG-ul stabileste in primul rand cauza bolii. As putea spune ca EKG-ul este atat de importantantincat nu se poate pune diagnosticul unei palpitatii in lipsa lui.
Cu ajutorul EKG se vor stabili precis tulburarile de ritm cardiac.
De multe ori, insa,pentru a afla cauza,pe langa aceasta investigatie,veti mai fi supusi si unor alte investigatii pentru stabilirea cauzei palpitatiilor,cum ar fi hemoleucograma, activitatea tiroidei,examene radiologice.
In urma anamnezei,a particularitatilor palpitatiilor,a simptomelor asociate si a investigatiilor paraclinice vi se va stabili diagnosticul final.
Daca nu este vorba de o tulburare grava veti ramane la domiciliu,eventual veti urma tratamentul prescris de medic.
Daca este o afectiune grava,de genul infarctului de miocard, boli ale valvelor, miocardite, fibrilatiei atriale (inima bate foarte repede si neregulat) si altor tulburari de ritm grave veti fi internat de urgenta.