Romanii care au nevoie de tratamente si interventii chirurgicale in strainatate, pot sa beneficieze in continuare de acest drept, conform regulamentului european.
212 milioane euro datorie
La data de 31 august 2014, suma de plata datorata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru tratamentele pacientilor romani peste hotare, este de aproximativ 212 de milioane de euro.
In aceasta suma sunt incluse serviciile medicale acordate in baza Cardului European de asigurari sociale de sanatate si a certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si cele acordate in baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru resedinta si tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2, toate efectuate in perioada 2007-2013.
Plati inca in termen
Termenul de decontare prevazut de legislatia europeana pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrarii documentelor de plata la Casa, insa in cazul in care acestea sunt contestate, termenul se prelungeste la 36 de luni.
Asadar, conform unei informari oficiale venita din partea CNAS, o mare parte din sumele datorate nu au depasit inca termenul de decontare prevazut de legislatia europeana.
In comunicatul cu pricina se mai precizeaza ca platile care se vor efectua anul acesta pentru asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale, sunt cele mai mari, in comparatie cu cele efectuate de-a lungul timpului.
Estimarile arata ca pana la finalul lui 2014, CNAS ar trebui sa scoata din buzunar pentru tratamentul romanilor in straintatate cam 67 de miloane de euro.
Anul trecut s-a platit undeva la 33 milioane de euro, iar in 2012 doar 3 milioane de euro.
Tot reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spun ca au avut intalniri cu reprezentantii tarilor in care s-au acumulat cele mai mari sume de plata pentru serviciile medicale acordate asiguratilor romani, iar in cadrul acestora s-a convenit si ce sume vor fi decontate anual, pentru a nu se crea blocaje.
Dreptul la tratament nu poate fi refuzat
Regulamentul european prevede ca nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte tari pe motiv de neplata a datoriilor acumulate de tara din care provine asiguratul.
Pacientul poate fi insa refuzat in situatia in care serviciul medical solicitat nu respecta regulamentul european.
Serviciile medicale la care asiguratii romani au dreptul in baza formularului european S2/E112 sunt cele care se regasesc in pachetul de servicii medicale de baza, decontate din FNUASS.
Serviciile medicale care se acorda in baza Cardului European de asigurari sociale de sanatate si a celorlalte formulare europene sunt cele prevazute in legislatia statului membru in care se solicita serviciul.
Conform datelor statistice oficiale, Romania datoreaza cei mai multi bani Germaniei. Urmeaza apoi Italia, Austria si Franta.