Guvernul a adoptat un document ce aproba specialitatile medicale si lista serviciilor medicale de telemedicina, precum si conditiile de organizare, functionare si modalitatile de acordare a acestor servicii.
Prin adoptarea acestui proiect, se urmareste instituirea unui complex de masuri alternative care vizeaza protectia pacientului, precum si cresterea posibilitatilor de asigurare a serviciilor medicale prin acordarea de servicii medicale la distanta, in scopul prevenirii imbolnavirii populatiei, imbunatatirii sau mentinerii starii de sanatate a pacientilor.
Potrivit initiativei legislative, asigurarea calitatii serviciilor medicale furnizate prin telemedicina este responsabilitatea unitatilor sanitare care furnizeaza serviciul medical respectiv, iar calitatea lor va fi verificata de catre structurile de control al calitatii serviciilor de sanatate din cadrul Ministerului Sanatatii si al directiilor de sanatate publica.
“Prin intermediul serviciului de telemedicina, doi sau mai multi specialisti in domeniul sanatatii medici pot forma de la distanta grupuri multi-disciplinare de analiza, interpretare si diagnosticare a pacientilor cu boli rare sau cazuri de boala cronica. Actul medical furnizat prin telemedicina trebuie sa respecte toate drepturile si obligatiile pe care le implica orice act medical. Pacientul poate sa refuze interactiunea prin telemedicina.”, se precizeaza in hotararea adoptata de Guvern.
Pot fi acordate servicii medicale prin telemedicina in specialitati incepand de la anatomie patologica, alergologie si imunologie clinica, boli infectioase, cardiologie, chirurgie, diabet, hematologie, pana la oncologie, oftalmologie, neurologie, medicina nucleara etc.
Etichete: telemedicina, servicii medicale telemedicina, consultatii la distanta pacienti