Numarul pacientilor diagnosticati in Romania cu afectiuni tiroidiene in 2016 a fost de trei ori mai mare decat cel din 2010, iar acest numar este in crestere, a atentionat marti Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).
In acest context implementarea de urgenta a unui program national de screening pentru aceste afectiuni.
„In intreaga lume, programele nationale de screening sunt deja un lucru cat se poate de normal. In Romania insa, acestea nici macar nu sunt pe agenda zilei. In plus, medicii specialisti atentioneaza ca in Romania sunt multi pacienti nediagnosticati. De aceea, insistam ca autoritatile sa demonstreze ca le pasa cu adevarat de pacienti, oferindu-le dreptul la sanatate, care este elementar”, afirma Rozalina Lapadatu, presedinte APAA, intr-un comunicat de presa.
Ea subliniaza ca un program national de screening ar putea, pe de o parte, sa le ajute pe femei sa constientizeze ca simptomele precum modificarile greutatii, starile de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect.
Potrivit APAA, pe de alta parte, daca autoritatile ar sti cu exactitate cati pacienti sunt, ar putea lua masurile potrivite pentru ei.
Fluctuatiile in greutate, iritabilitatea, anxietatea si oboseala cronica sunt semne ca pacientii trebuie sa se adreseze medicului pentru un control amanuntit si pot fi semne de afectiuni tiroidiene.
Specialistii afirma ca analiza nivelului de TSH din sange este esentiala in detectarea problemelor tiroidiene, iar dupa varsta de 35 de ani atat femeile, cat si barbatii ar trebui sa isi faca un control al glandei tiroide.
Conform statisticilor, in 2010, in Romania s-au inregistrat 35.439 de cazuri noi de boli tiroidiene, iar in 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83.413 cazuri noi).
In Romania, 86% dintre pacientii cu hipotiroidie sunt femei. Anul trecut numarul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de doua ori mai mare decat cel din zonele rurale. Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afectiuni grave, precizeaza specialistii citati si de Agerpres.
„Atat secretia scazuta de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cat si cea ridicata (hipertiroidia) afecteaza in primul rand metabolismul pacientului. De aceea, afectiunile tiroidiene cauzeaza cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) si duc la marirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, si tulburarile psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice”, mai scrie in comunicatul APPA.
Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata la baza gatului, in fata traheei si este esentiala in buna functionare a organismului. Si asta pentru ca hormonii tiroidieni influenteaza consumul de energie, temperatura corpului si ritmul batailor inimii.