Pacientii din zonele rurale dezavantajate din judetele Timis si Caras-Severin au acces la servicii medicale de calitate, cu ajutorul unei solutii de telemedicina ce ii permite unui medic sa consulte la distanta pacientii care nu se pot deplasa la spital din diverse motive.
Potrivit unui comunicat al Fundatiei de Ajutor Medical Profilaxis, in cadrul unui proiect, 729 de pacienti din cele doua judete, dintre care unii nu mai fusesera examinati de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani, au beneficiat de 1.600 de consultatii in sapte specialitati medicale. Modelul acestui proiect a fost preluat de Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau, care va implementa o solutie de telemedicina similara pentru pacientii din zona rurala a judetului.
„In absenta solutiei de telemedicina, pacientii vizati, in marea lor majoritate persoane in varsta, ar trebui sa parcurga intre 40 si 100 km pentru a ajunge la un spital din Timisoara. Consultatiile pun accent pe cardiologie si medicina interna, specialitati cu risc vital, care inregistreaza cea mai ridicata mortalitate in zona de vest a tarii. Pentru completarea diversitatii actului medical, solutia de telemedicina acopera in plus alte cinci specialitati, si anume, endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie si ORL”, scrie in comunicatul mentionat.