Otita medie
Tot ce trebuie stiut despre otita medie
- Otita medie
- Factori de risc
- Simptome otita medie
- Cauze otita medie
- Tratament otita medie
- Preventie otita medie
- Informatii suplimentare
Otita medie
Otita medie – Otitis media in limba latina – este o afectiune medicala care se traduce prin „inflamatia urechii medii”. Infectia se poate localiza in zona dintre timpan si conductul auditiv extern si poate fi foarte dureroasa.
Otita medie este o afectiune frecventa si aproximativ 11% din populatia mondiala prezinta cel putin un episod de otita medie acuta in fiecare an. Jumatate din toate cazurile apar la copiii sub 5 ani si este mai frecventa la persoanele de sex masculin.
O posibila complicatie a acestei afectiuni este otita medie supurata cronica. Se estimeaza ca aproape 1 din 20 de persoane afectate de un episod acut de otita vor pot dezvolta forma cronica. Aceasta poate dura saptamani sau chiar luni de zile.
Majoritatea copiilor (aproximativ 80%), inainte de varsta de zece ani, se vor confrunta cu otita medie cu efuziune la un moment dat. Este cea mai frecventa afectiune la copiii sub 5 ani care necesita ingrijire medicala.
In 2013, otita medie a facut 2.400 de victime, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa a situatiei fata de 1990, cand au avut loc 4.900 de decese cauzate de aceasta afectiune.
Factori de risc
Exista anumiti factori care pot genera un risc mai mare de a dezvolta otita medie. Acestia includ copiii care sunt expusi la medii poluate, in special daca parintii fumeaza acasa. In plus, alimentatia artificiala la sugar , intrarea in colectivitate de la o varsta frageda pot fi factori de risc.
Prin urmare, pentru a contribui la scaderea riscului de otita medie, se recomanda parintilor sa faca tot posibilul evite fumatul acasa. De asemenea, mamele trebuie incurajate sa hraneasca copilul la san cat mai mult timp si, daca este necesara ingrijirea copilului intr-o cresa, ar trebui alese centre cu un numar restrans de copii.
Exista mai multe caracteristici individuale care predispun la risc crescut de a dezvolta otita medie la copii. Acestea includ:
- Expunerea la fum de tigara, de obicei de la parintii fumatori;
- Hranirea la san a copilului se face pe o durata scurta de timp si ulterior se apeleaza la formule;
- Ingrijirea copilului in cresa de la o varsta mica sau pe termen lung;
- Predispozitie la alergii;
- Copilul are mai multi frati cu care sta in aceeasi camera;
- Sindromul Down sau alte afectiuni cronice asociate.
Infectiile tractului respirator superior cauzate de virusuri pot duce, de asemenea, la otite medii in unele cazuri. In plus, este foarte posibil ca infectia acuta a urechii medii sa conduca apoi la otita medie purulenta.
Simptome otita medie
Durerea la nivelul urechii este simptomul caracteristic otitei medii, care, uneori, da senzatia de ureche infundata. Otita medie este, de asemenea, insotita de iritabilitate, oboseala si lipsa apetitului.
Atunci cand afectiunea este deosebit de severa si adesea ca urmare a unui tratament inadecvat, este posibil ca membrana timpanica sa se rupa. Deseori, perforatia timpanului este insotita de o senzatie de usurare, iar pe masura ce presiunea din interiorul urechii este eliberata, aceasta poate duce la scurgerea unui lichid purulent (otoree) ce creste posibilitatea de a dezvolta infectii severe in interiorul urechii.
In plus, scaderea auzului la urechea afectata este un alt simptom constant si poate fi temporara sau permanenta, in functie de gravitatea afectiunii.
Cauze otita medie
Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia otitei sunt cele de tip infectios. Pentru otita medie acuta, principalii agenti microbieni care favorizeaza cel mai frecvent aparitia ei sunt:
- Streptococcus pneumonia
- Haemophilus influenzae
- Moraxella catarrhalis
Tratament otita medie
Majoritatea cazurilor de otita medie acuta tind sa se rezolve de la sine in cateva zile. Din acest motiv, administrarea unui simplu analgezic pentru ameliorarea durerii si a iritabilitatii la copii este, adesea, un tratament suficient pentru multe cazuri de otita medie acuta.
Cu toate acestea, pentru persoanele care prezinta durere si febra deosebit de severe sau pentru copiii cu varsta mai mica de 24 de luni, trebuie initiat tratamentul cu antibiotice.
Amoxicilina este tratamentul folosit pentru majoritatea pacientilor, cu toate acestea amoxicilina + acid clavulanic este o alternativa potrivita daca exista suspiciune de rezistenta la amoxicilina, sau daca aceasta a fost deja utilizata in ultimele 30 de zile.
O evolutie pozitiva a bolii ar trebui sa fie evidenta in 2 pana la 3 zile. Daca starea pacientului nu da semne de ameliorare, se recomanda reevaluarea tratamentului.
Preventie otita medie
Pentru a preveni otita medie, trebuie redusi factorii de risc care sunt asociati cu afectiunea. Nu totul poate fi gestionat – cum ar fi sensibilitatea de natura rasiala si conditiile preexistente de sanatate – dar exista mai multe masuri care pot fi luate pentru a preveni aceasta afectiune:
-
- Parintii trebuie sa evite fumatul in camera unde este un copil mic;
- Evitati pe cat posibil prezenta copilului cu imunitate scazuta la gradinita/cresa sau in locuri aglomerate;
- Hraniti copilul la san in primele 6 luni de viata si evitati utilizarea suzetei.
In plus, vaccinarea pentru pneumococ si gripa pot contribui la reducerea riscului de infectii ale cailor respiratorii superioare si otitei medii. Vaccinurile pneumococice conjugate pot reduce incidenta otitei medii cu 57% atunci cand sunt administrate la sugari. Societatea Romana de Pediatrie recomanda preventia prin vaccinare, ea fiind esentiala pentru controlul bolii.
Informatii suplimentare
Utilizarea pe termen lung a antibioticelor pentru a preveni otita medie este asociata cu aparitia infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice de prima linie. Din acest motiv, tratamentul antibiotic preventiv nu este recomandat.
Autor: Dr. Maria Lup
Medic Primar, Medicina de familie, instructor-formator, Grupul de lucru Vaccinologie in cadrul Departamentului Profesional-Științific al SNMF