Osteoporoza este o boala cauzata de pierderea calciului din oase si implica slabirea lor (demineralizare). Mai afectate sunt vertebrele, soldurile si oasele bazinului
Aceasta boala apare cu o frecventa crescuta la femeile in postmenopauza.
Daca sunteti la menopauza si prezentati simptome precum dureri in zona lombara (solduri), pierdere in inaltime (pana la centimetri buni),”garbovire”, inseamna ca trebuie sa faceti testul de osteoporoza care se numeste osteodensitometrie.
Pe baza acestui test veti sti daca suferiti de aceasta afectiune si gradul de risc de fractura la care sunteti supusa.
Cauze ale Osteoporozei
-diabet zaharat
-malnutritie (alimentatie deficitara)
-afectiunile hepatice
-poliartrita reumatoida
-carenta de vitamina C
-consumul de alcool
-imobilizarea prelungita
-fumatul
-cancerele
-deficit sau exces hormonal (acestea sunt si unele dintre cauzele care apar mai frecvent la postmenopauza,cand productia de hormoni estrogeni scade.
Semne si simptome in Osteoporoza
Manifestarile clinice sunt variate de la forme asimptomatice pana la forme cu dureri intense lombare. Pot apare tasari vertebrale, dar cel mai important element care trebuie sa va faca sa banuiti ca aveti osteoporoza este fractura descoperita deseori intamplator.
Alt semn este reprezentat de scadere in greutate datorita tasarii vertebrelor.
Investigatii paraclinice care trebuie efectuate:
-calcemia
-fosfatemia
-PTH (hormonul paratiroidian)
-fosfataza alcalina.
De regula valorile acestora sunt aproape de normal
-osteodensitometria-metoda care pune diagnosticul de certitudine si cu care se poate urmari evolutia sub tratament.
Tratamentul pentru Osteoporoza
Acesta consta din masuri specifice si masuri generale.
Nu este indicat sa apelati la masurile specifice (administrare de hormoni sexuali,bifosfonati,calcitonina) datorita numeroaselor efecte secundare nedorite, decat se impune stringent.
Incercati sa aveti o dieta bogata in proteine,calciu,vitamina D.
Faceti exercitii fizice regulate,fiti cat mai activi.Evitati imobilizarea prelungita,cazaturile,fumatul si consumul de alcool.
Remedii naturiste
– Stirul- frunzele de stir sunt una dintre cele mai bune surse naturale de calciu.Se oparesc cateva frunze si se consuma.Alte plante bogate in calciu suntspanacul,cimbrul,varza,busuiocul,telina si papadia.
– Avocado- este o sursa bogata de vitamina D,putand transforma calciul in os.O combinatie buna pe care o puteti face este avocado pasat cu branza de vaci sau iaurt pentru a va aduce calciu si vitamina D in acelasi timp.
– Patrunjelul- este bogat in bor care deermina secretia de estrgeni,dar pe cale naturala. De asemenea patrunjelul este una din cele mai bune surse de fluor, un alt mineral benefic pentru oase.
Daca ati incercat masurile generale si cateva din remediile naturiste enumerate mai sus si nu s-a inregistrat niciun rezultat, mergeti la medic pentru a va prescrie un tratament farmacologic.