Fumatul continua sa fie o cauza considerabila de mortalitate, producand decesul a peste jumatate dintre persoanele care fumeaza cu regularitate.
Conform agentiei spaniole EFE, aceste afirmatii apartin secretarului conventiei-cadru, Vera Luiza da Costa e Silva, si au fost facute intr-o conferinta de presa tinuta la Geneva in ajunul implinirii a zece ani de la data intrarii in vigoare, la 27 februarie 2005, a acestui prin tratat incheiat vreodata sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Pentru a combate epidemia mondiala de tabagism, tratatul avea, la data intrarii sale in vigoare, 40 de state semnatare, iar in prezent numarul acestora este de 168, ceea ce inseamna circa 90% din populatia globului.
Cele mai recente date difuzate de OMS arata ca, in fiecare an, mor din cauza fumatului sase milioane de persoane, cifra care s-ar putea reduce considerabil daca se va indeplini obiectivul vizand diminuarea cu 30% pana in 2025 a consumului de tutun in tarile semnatare ale conventiei, relateaza si Agerpres.
In timpul care a trecut de la intrarea in vigoare a conventiei-cadru, exact 10 ani, 80% dintre tarile semnatare si-au intarit legislatia in privinta limitarii consumului de tutun, iar costul unui pachet de tigari a crescut in medie cu 150%.