OMS solicita interdictia oricarei forme de publicitate pentru tutun

poza interdictie publicitate fumatConsumul de tutun reprezinta cauza principala care determina sase milioane de decese premature la nivel mondial, dupa cum arata statisticile Natiunilor Unite. Pentru constientizarea si semnalarea acestei probleme de sanatate publica, pe 31 mai este marcata Ziua Mondiala impotriva Tutunului. Cu aceasta ocazie Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a relansat apelul la interzicerea oricarei forme de publicitate pentru tutun.

Referitor la initiativa OMS, dr. Douglas Bettcher, director al departamentului pentru prevenirea bolilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a afirmat ca interdictia asupra oricarei forme de publicitate si promovare a produselor pe baza de tutun, care favorizeaza tabagismul reprezinta una dintre cele mai eficiente modalitati de a reduce consumul de tigari si alte astfel de produse, mai ales in randul adolescentilor si al tinerilor. De altfel, eficienta acestei strategii a si fost dovedita de reducerea cu 7% a consumului de tutun in tarile in care aceasta a fost pusa in aplicare.

Majoritatea fumatorilor si-au inceput dependenta fata de tutun inainte de a implini varsta de 20 de ani. Interzicerea publicitatii este cea mai buna maniera de a evita ca tinerii sa inceapa sa fumeze”, a subliniat dr. Douglas Bettcher.

Promovarea produselor din tutun – ascunsa si manipulativa

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra modalitatilor de promovare alese de membrii industriei de tutun, reprezentate de reduceri promotionale, distribuirea de cadouri in supermarketuri, reclama ascunsa in cluburi si cafenele, plasamentul de produse in material TV, prezenta pe retelele sociale, precum si sponsorizarea anumitor evenimente caritabile.

Interdictia trebuie sa fie completa pentru a fi eficienta”, a subliniat dr. Bettcher. Dintre tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii doar 19 tari au pus in aplicare interdictia oricarei forme de promovare a produselor pe baza de tutun si in acelasi timp au raportat si rezultate pozitive – reducerea cu 7% a consumului de tigari.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.