Astazi, 29 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii,Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda pe site-ul oficial sa reducem consumul de sare la mai putin de cinci grame pe zi, pentru a preveni cresterea tensiunii arteriale, bolile de inima si accidentul vascular cerebral.
„OMS recomanda un aport zilnic de sare de mai putin de cinci grame pentru adulti sau mai putin de o lingurita. Recomandarea este pentru o doza si mai mica pentru copii, in functie de nevoile lor de energie”, a afirmat Poonam Khetrapal Singh, director regional al OMS pentru Asia de Sud-Est, citat de thehealthsite.com, astazi, 29 septembrie.
Conform oficialului OMS, circa2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual doar daca s-ar respecta consumarea dozei de sare recomandata.
Organizatia Mondiala a Sanatatii sprijina guvernele sa puna in aplicare „planul de actiune global pentru reducerea bolilor netransmisibile”, care cuprinde noua obiective, inclusiv unul pentru reducerea aportului de sare cu 30% pana in anul 2025, conform Agrepres.
De asemenea, pe site-ul OMS (WHO) se mai precizeaza ca guvernele trebuie sa joace un rol important la constientizarea populatiei si eleborarea unor politici alimentare sigure si sanatoase.
„In cazul in care obiectivul de a reduce consumul de sare cu 30% la nivel global pana in 2025 este atins, milioane de vieti pot fi salvate de boli de inima, accident vascular cerebral si de starile aferente de boala”, a afirmat si dr. Oleg Chestnov, director general adjunct pentru Boli Netransmisibile si Sanatate Mintala din cadrul OMS.
Ziua Mondiala a Inimii a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2000, cu scopul de a informa populatia din intreaga lume cu privire la principala cauza de deces, si anume: bolile cardiovasculare.
La nivel mondial, anual se inregistreaza 17,3 milioane de decese, iar acest numar este in continua crestere.
Pana in 2030, daca nu se vor adopta masuri imediate, se asteapta ca 23 de milioane de oameni sa moara an de an din cauza afectiunilor cardiovasculare. Asta inseamna o populatie mai mare decat cea a Romaniei in prezent.