Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca plante medicinale promovate ca un posibil tratament impotriva COVID-19, ar trebui testate pentru eficacitate si efecte secundare, informeaza Reuters.
OMS a afirmat ca sprijina folosirea remediilor traditionale testate stiintific, adaugand ca medicina complementara si alternativa are multe beneficii, relateaza si Agerpres.
Cursa pentru descoperirea unui tratament anti COVID-19 a starnit un interes reinnoit in plante precum Artemisia annua, cunoscuta si sub denumirea de ”pelin dulce”.
Presedintele Madagascarului, Andry Rajoelina, promoveaza un tratament pe baza acestei plante. Desi acest amestec pe baza de plante nu a fost inca testat stiintific, liderii mai multor tari africane au anuntat ca au facut comenzi sau ca au primit loturi din acest remediu.
”Chiar daca tratamentele provin din practici traditionale si din natura, stabilirea eficacitatii si sigurantei acestora prin teste clinice riguroase este esentiala”, au precizat reprezentantii biroului regional OMS pentru Africa Subsahariana, intr-un comunicat.
Potrivit surselor citate, OMS mentioneaza ca lucreaza cu institute de cercetare pentru a selecta produse din medicina traditionala care pot fi investigate pentru eficacitate si siguranta clinica ca tratamente pentru COVID-19, boala respiratorie provocata de noul coronavirus.
Organizatia a mai mentionat ca trebuie procedat cu prudenta impotriva informatiilor eronate, in special pe retelele de socializare, despre eficacitatea anumitor remedii in contextul eforturilor depuse in aceasta perioada pentru descoperirea unui tratament pentru COVID-19.
Etichete: tratament covid-19, tratament coronavirus, plante covid-19, plante medicina, oms