Un procent mic de oameni care traiesc cu HIV, virusul care declanseaza SIDA, sunt capabili sa il controleze fara sa aiba nevoie de un tratament antiretroviral.
De curand, oamenii de stiinţa din Statele Unite au reusit sa descopere modul in care acestia reusesc sa stapaneasca infecţia, oferind astfel comunitaţii medicale o serie de indicii preţioase in vederea obţinerii unui tratament care sa vindece boala, informeaza AFP.
Mai puţin de 0,5% dintre persoanele infectate cu HIV pot sa ţina virusul sub control fara niciun tratament. Ele sunt capabile de acest lucru in pofida prezenţei in corpurile lor a unor rezervoare celulare in care se ascunde virusul „adormit”, relateaza si Agerpres.
Pentru a explica acest fenomen, cercetatorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite au comparat genomurile virale inserate in ADN-ul celulelor prelevate de la 64 de persoane care erau astfel de „controlori de elita” cu cele prelevate de la 41 de pacienţi aflaţi sub tratament antiretroviral.
Pentru a putea sa se reproduca, virusul trebuie sa modifice in avantajul sau programul (genomul) celulelor pe care le infecteaza, apoi el poate sa se adaposteasca acolo intr-o forma „adormita”, constituind astfel rezervoare virale.
Dar, potrivit studiului aparut miercuri in revista stiinţifica Nature, in cazul acelor controlori naturali, virusul s-a integrat frecvent in anumite zone ale genomului celular din care nu putea sa isi inceapa activitatea de reproducere.
Pentru cei mai mulţi dintre pacienţii seropozitivi care nu sunt „controlori de elita”, un tratament eficient – dar care trebuie sa fie administrat pe viaţa – le permite acestor persoane sa ţina sub control raspandirea HIV, fara sa elimine complet virusul, a priori, din acele rezervoare virale ascunse.
In cazul intreruperii tratamentului, copii integrale ale virusului (denumite „genomuri virale intacte”) pot sa prolifereze si sa declanseze o revenire in forţa a bolii.
Pentru micul procent de oameni care controleaza virusul fara tratament, aceste rezervoare ale virusului par sa fie diferite. Cercetatorii au descoperit la aceste persoane mai puţine copii ale genomului virusului, insa aceiasi „controlori de elita” deţin un procent mai mare de forme intacte ale virusului care sunt susceptibile sa prolifereze.
„Ceea ce pare a fi important nu este prezenţa genomurilor virale intacte, ci amplasarea lor”, a explicat cercetatoarea Xu Yu, profesoara la Facultatea de medicina din cadrul Universitaţii Harvard, care a coordonat studiul.
„Am constatat ca la ‘controlorii de elita’, HIV se gasea adeseori in amplasamente ale genomului uman pe care oamenii de stiinţa le denumesc ‘deserturi genetice'”, a explicat aceeasi cercetatoare, potrivit surselro citate.
„In acele parţi inactive ale genomului uman, ADN-ul uman nu este niciodata activat si, deci, HIV ramane in starea de ‘blocat si incuiat'”, a adaugat Xu Yu.
Autorii sugereaza ca aceasta stare de latenţa virala profunda are un anumit rol in menţinerea controlului fara medicamente asupra HIV, insa ea nu este complet permanenta sau ireversibila.
Etichete: virusul hiv, hiv sub control, boala sida