Veninul de paianjen ar putea detine secretul pentru fabricarea unei noi clase de analgezice. Dupa ce au analizat compozitia chimica a veninului de paianjen, membrii unui grup de cercetatori din Australia au identificat sapte compusi chimici care ar putea fi folositi in crearea unei noi clase de analgezice.
Intr-un studiu care a fost publicat de curand in British Journal of Pharmacology, oamenii de stiinta s-au concentrat pe 206 specii de paianjeni si au analizat anumite molecule din veninul acestora care blocheaza activitatea nervilor, in special prin intermediul procesului denumit „canalele Nav1.7”.
Conform expertilor, pe plan mondial o persoana din cinci sufera de dureri cronice, iar tratamentele actuale esueaza de mult ori in a oferi un efect calmant pe termen lung.
De asemenea, costul economic este foarte mare, pentru ca durerile cronice genereaza cheltuieli medicale ce se ridica la sume absolut fabuloase.
„Un compus care este capabil sa blocheze canalele Nav1.7 prezinta un interes deosebit”, a declarat Glenn King, profesor la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul studiului, despre procesul de a intrerupe transmisia durerii de la corp la creier cu ajutorul noilor anlagezice.
Studii anterioare au descoperit o rezistenta deosebita la durere in randul persoanelor lipsite de canalele Nav1.7, gratie unei mutatii genetice naturale, asadar blocarea acelei cai de transmitere a durerii ar avea potentialul de a elimina aceasta senzatie si in cazul persoanelor inzestrate cu canale senzoriale obisnuite.