O femeie din Suedia care a trecut printr-un transplant de uter, a reusit in luna septembrie sa dea nastere unul copil perfect sanatos.
Conform France Presse, aceasta premiera in lumea medicala inseamna un progres enorm in lupta impotriva infertilitatii.
Copilul nascut de femeia cu uter transplantat este un baietel de 1.775 kg.
Identitatea mamei nu a fost dezvaluita, dar se stie ca are 36 de ani si ca s-a nascut fara uter din cauza unei malformatii genetice.
„Succesul se bazeaza pe mai mult de zece ani de cercetare intensiva pe animale si pe experienta chirurgicala a echipei noastre si a creat posibilitatea de a trata multe femei tinere din intreaga lume care sufera de infertilitate uterina’ a afirmat Mats Brannstrom, specialist in obstretica-ginecologie de Universitatea din Gothenburg, specialistul care a condus cercetarile, conform Agerpres.
Mai mult decat atat, el mai mentioneaza ca ” s-a demonstrat fezabilitatea transplantarii unui uter de la o donatoare in viata, chiar si atunci cand aceasta este la menopauza”.
Uterul pe care femeia l-a primit provine de la o prietena a familie, aflata la menopauza.
Absenta uterului era pana acum singurul tip de infertilitate la femei pentru care se considera ca nu exista resurse terapeutice.
Insa, chiar si dupa succesul acestei nasteri, specialistii cred ca ar mai fi nevoie de multi ani de studii pana cand acesta procedura sa devina uzuala.
Femeia in cauza ale carei ovare erau intacte, era capabila sa produca ovule care au fost fecundate prin tehnici de fecundare in vitro inainte de transplant. Acest lucru a permis sa aiba 11 embrioni congelati.
La un an dupa transplantul uterului, cercetatorii au transferat un singur embrion in uterul transplantat, obtinand astfel o sarcina.
In primele 31 de saptamani, sarcina a decurs normal, insa apoi femeia a fost internata din cauza unei preeclampsii si a fost supusa unei cezariene.
Malformatia congenitala caracterizata prin absenta totala sau partiala a vaginului si uterului se numeste Sindromul Rokitansky (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) si afecteaza una din 5.000 de femei.