Numarul copiilor obezi este alarmant. A crescut de zece ori in ultimii 40 de ani

Numarul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de zece ori in ultimii 40 de ani, una dintre cauze fiind politicile din industria alimentara care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor si comunitatilor sarace, potrivit unui studiu dat publicitatii de OMS.

Cercetarea, cel mai amplu studiu epidemiologic de pana acum, realizata de OMS impreuna cu Imperial College London, a calculat si comparat indicele de masa corporala (IMC) — un indicator calculat pe baza raportului dinte greutate si inaltime — pentru aproximativ 130 de milioane de copii si adolescenti, din 1975 pana in 2016, realteaza si Agerpres.

”In ultimele patru decenii, rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor a crescut semnificativ si continua sa creasca in tarile cu venituri mici si mijlocii. Tarile dezvoltate au inregistrat o stagnare in ultimii ani, desi se mentin la cote ridicate”, a declarat Majid Ezzati, autorul principal al studiului, profesor la departamentul de sanatate publica din cadrul Imperial College London.

”Aceasta tendinta ingrijoratoare reflecta impactul politicilor si tendintelor de marketing din industria alimentara care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor si comunitatilor sarace. Rezultatul va fi o generatie de copii si adolescenti obezi care prezinta un risc mai mare pentru anumite boli, cum ar fi diabetul. Trebuie sa luam masuri astfel incat hrana nutritiva si sanatoasa sa fie disponibila atat acasa, cat si al scoala, in special pentru familiile si comunitatile sarace, precum si reglementari si taxe care sa protejeze copiii de alimentele nesanatoase”, a precizat profesorul Ezzati, citat intr-un comunicat postat pe site-ul OMS, potrivit Agerpres.

Daca tendinta se va mentine, numarul copiilor obezi la nivel global il va depasi pe cel al al copiilor subponderali (care in 2016 era de 75 milioane de fete si 117 milioane de baieti) pana in 2022, la nivel global.

Pentru a remedia acesta problema ”statele ar trebui sa tinda spre reducerea consumului de alimente ieftine, ultraprocesate, cu o densitatea calorica mare, sarace in nutrienti. De asemenea, ar trebui redus timpul petrecut de copii in fata ecranelor si in activitati sedentare, promovand o mai mare participare la activitati fizice, recreative si sportive”, spune Fiona Bull, directoare de programe pentru supravegherea si prevenirea bolilor netransmisibile in cadrul OMS, potrivit sursei mentionate.

”Aceste date ne reamintesc si subliniaza ideea ca obezitatea este o problema de sanatate la nivel global care ameninta sa se agraveze in viitor daca nu luam masuri urgente”,  a mai avertizat Fiona Bull.

Studiu a fost publicat in revista The Lancet cu ocazia Zilei mondiale impotriva obezitatii, marcata la 11 octombrie.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.