Nivel de sustinere fara precedent in populatia generala pentru politicile care vizeaza reducerea consumului de tutun
In luna octombrie 2016, compania de cercetare Mercury Research a realizat un studiu cantitativ la nivel national in scopul de a investiga perceptia publicului general cu privire la politicile de control al consumului de tutun.
Studiul a fost realizat pe un numar de 1000 de persoane, pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru populatia de peste 18 ani, din care 608 in mediul urban si 392 in mediul rural. Perioada de colectare a datelor: 8 octombrie – 10 noiembrie 2016. Datele au fost ponderate la nivel de individ si la nivel de gospodarie, in functie de sex, ponderea populatiei ocupate, marimea localitatii, regiune de dezvoltare, mediu de rezidenta (urban/ rural) incrucisat cu numarul de persoane din gospodarie, mediu de rezidenta incrucisat cu varsta. In vederea ponderarii s-au folosit date din Recensamantul populatiei si al locuintelor din 2011, precum si datele publicate de INSSE.
Concluzii generale
Studiul a evaluat cantitativ atat aspecte epidemiologice, legate de prevalenta declarata a fumatului in randul celor intervievati, dar mai ales aspecte legate de comportamentul fumatorilor, perceptiile legate de fumatul pasiv, gradul de sustinere al initiativelor care reglementeaza promovarea produselor din tutun, precum si opiniile asupra legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise la aproximativ 7 luni de la aplicare.
Concluzia centrala este nivelul de sustinere fara precedent pentru politicile care vizeaza reducerea consumului de tutun in randul populatiei (85%) si nivelul de sustinere chiar mai ridicat decat inainte de adoptare (80%) pentru legea care a interzis fumatul in spatiile publice inchise (legea nr. 15/2016).
Concluzii detaliate
Comportamentul fumatorilor in spatiul personal – In Romania, fumatorii isi protejeaza mai mult casa de fumul de tigara decat masina. Trei sferturi dintre fumatori evita sa fumeze in casa. Persoanele care au absolvit cel mult 8 clase fumeaza mai frecvent in casa (40%) decat ceilalti fumatori. Aproximativ jumatate (54%) dintre fumatori nu fumeaza in masina. Acest obicei se regaseste mai degraba in randul barbatilor fumatori (51% fumeaza in masina) decat al femeilor (doar 27% dintre fumatoare).
Perceptii despre fumatul pasiv– Fumatorii sunt in mare parte de acord ca fumatul pasiv afecteaza sanatatea celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectati de acesta decat adultii (95%). Aproape trei sferturi (74%) dintre fumatori considera ca nu este normal sa se fumeze in parcuri sau in aproprierea locurilor de joaca pentru copii. Femeile sustin intr-o masura mai mare decat barbatii faptul ca fumatul secundar ii afecteaza pe ceilalti sau ca nu ar trebui sa se fumeze in parcuri sau in apropierea spatiilor de joaca pentru copii.
Promovarea produselor de tutun– Mai mult de jumatate dintre romani (58%) cred ca pachetele atractive, reclamele si promotiile la tigari atrag in general copiii si tinerii. Sub o treime din populatie (30%) considera ca reclamele la produsele din tutun sunt necesare.
Nivelul de sustinere pentru initiativele anti-fumat -Politicile nationale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun in Romania sunt aprobate de majoritatea populatiei (85%). Desi nivelul de sustinere este mai mare in randul nefumatorilor (91%), aproape trei sferturi dintre fumatori (73%) ar fi de acord cu astfel de politici. In randul fumatorilor sustinerea vine mai mult din partea celor care consuma intre 10 si 20 de tigari pe zi. Politicile anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun sunt sustinute intr-o mai mare masura de persoanele cu varsta peste 56 de ani si de locuitorii din mediul rural. Aproape doua treimi (62%) dintre romani ar fi de acord cu interzicerea comercializarii tutunului.
Interzicerea fumatului in spatiile publice -O mare parte (80%) din populatia Romaniei este de acord cu legea care interzice fumatul in spatiile publice. Nivelul de sustinere este mai ridicat in randul nefumatorilor, dar aproape doua treimi dintre fumatori (63%) sunt de acord cu aceasta.
Studiul fundamenteaza suplimentar din punct de vedere al datelor nevoia de continuare a politicilor de reducere a consumului de tutun in Romania si protejarea generatiilor tinere de expunerea la o dependenta care ucide anual peste 42.000 de romani.
Ca un semn clar de determinare in lupta cu cauza nr. 1 de boala prevenibila in Romania (consumul de tutun), societatea civila s-a angajat, in luna septembrie 2016, intr-un nou demers ambitios, dar realizabil- acela ca, in parteneriat cu toti factorii decizionali, sa contribuie la adoptarea tuturor acelor politici si masuri care sa permita ca generatia care se va naste in anul 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in anul 2035. Un obiectiv asumat deja de multe tari europene, dar un obiectiv posibil doar prin parteneriat asumat si responsabil. Peste 300 de organizatii non-guvernamentale au aderat deja la aceasta initiativa, printre ele aflandu-se organizatii medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret si protejarea mediului.
In parteneriat cu experti nationali si internationali, a fost elaborata Strategia Nationala Multisectoriala pentru prevenirea si reducerea consumului de tutun, dependentei de nicotina si expunerii la fumul de tutun 2017-2035, un document unanim apreciat, inclusiv de catre Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara.
Societatea civila, medicala si academica din Romania isi exprima speranta ca va continua parteneriatul eficient cu factorii decizionali, astfel ca toate masurile de control a consumului de tutun si de atingere a obiectivului primei generatii de tineri eliberati de acest viciu cu efecte devastatoare sa beneficieze de o abordare bazata pe argumente si dovezi stiintifice reale. Sanatatea si protejarea ei nu poate fi subiect de ecuatie economica sau de negociere de nici un fel, iar sanatatea generatiilor curente si viitoare trebuie sa continue sa fie un obiectiv asumat la nivelul intregii societati.