Existenta virusului HIV a fost facuta publica pentru prima data pe 20 mai 1983, printr-un studiu publicat in revista americana Science, de catre profesorul Luc Montagnier, coordonatorul echipei de cercetatori care a derulat studiul.
In acest context virusul HIV a fost prezentat pentru prima data drept cauza aparitiei Sindromului Imunodeficientei Umane (SIDA). Timp de 30 de ani virusul HIV provocat peste 28 de milioane de decese la nivel global, insa un vaccin care sa previna aceasta infectie nu a fost descoperit inca.
“O descoperire care, dupa 30 de ani continua sa bulverseze planeta. Pentru ca virusul HIV este deja responsabil de moartea a peste 28 de milioane de persoane. Si mai rau, nu exista inca un vaccin”, atrage atentia publicatia Atlantico.fr.
Referitor la aceasta situatie, dr. Carl Dieffenbach, directorul diviziei SIDA de la Institutul American de Alergii si Maladii Infectioase (NIAID) a declarat ca “Exista un grad de optimism prudent pentru viitorul cercetarii in privinta acestui vaccin contra virusului imunodeficientei umane (HIV)” (…) Esecul – anuntat in aprilie – ultimului test clinic (HVTN 505) pentru un vaccin experimental contra HIV a fost un pas inapoi”, a recunoscut medicul intr-un interviu acordar Agence France Press. Dar pentru dr. Dieffenbach acest lucru a permis “clarificarea existentei a doua axe destul de clare in cercetarile privind vaccinul”.
Doua directii de cercetare pentru crearea vaccinului anti-HIV
Prima directie este reprezentata de continuarea testarii clinice cu un vaccin experimental (RV144) realizat in Thailanda, in 2009, primul care a dovedit o anumita eficacitate, cu o cota de imunizare de 31%. “In ultimii doi ani am cautat sa aflam motivele cele mai probabile care fac ca acest vaccin sa functioneze pe unii subiecti si acum lucram cu laboratoarele (francez) Sanofi Pasteur si (american) Novartis sa preparam un vaccin care va fi testat in Africa de Sud, in 2014”, a spus mai declarat cercetatorul.
Cea de-a doua axa de cercetare are la baza identificarea in 2010 a doi anticorpi puternici, “care ar putea conduce la elaborarea unui vaccin experimental pana in 2018, daca totul decurge bine”, a afirmat dr. Dieffenbach. “Acesti doi anticorpi sunt atat de puternici, incat combinatia lor poate distruge literalmente toate tulpinile virusului HIV care circula in lume”, a afirmat medicul. Aceasta descoperire intampina, insa o problema, reprezentata de faptul ca respectivii anticorpi sunt rari, deoarece se regasesc la 10-20% dintre persoanele infectate cu virusul HIV.
Triterapia anti-HIV – sansa la o viata normala pentru seropozitivi
In prezent singura revolutie majora pentru persoanele infectate cu virusul imunodeficientei umane dateaza din 1996. Atunci au fost scoase pe piata tratamente combinate, denumite triterapii, care au schimbat semnificativ situatia. Datorita acestora, pacientii seropozitivi care au depistat la timp infectia pot avea o speranta de viata la fel de mare ca a populatiei seronegative si un risc de transmitere a infectiei foarte scazut.
Sursa stire: Agerpres