Conducerea Societatii Romane de Reabilitare Orala, considera, in urma derularii celei de-a XI-a editii a Caravanei Profilaxiei, ca este necesara implementarea unor politici publice si sociale privind sanatatea oro-maxilo-faciala a populatiei.
Caravana Profilaxiei este un program unic in tara prin intermediul caruia cetatenii din judetul Iasi beneficiaza de consultatii si tratamente gratuite. Anul acesta Caravana s-a desfasurat in perioada 3 – 7 iunie in 3 localitati precum si in patru cartiere din municipiul Iasi. Cu aceasta ocazie au fost consultate aproximativ 2.000 de persoane.
„Editia a XI-a a Caravanei Profilaxiei, profilaxia cavitatii oro-maxilo-faciale in corelatie cu starea de sanatate generala este o tema care ne preocupa permanent in fiecare editie, este un motiv de a evalua starea de sanatate si de a gasi solutii de a constientiza starea de sanatate a populatiei si de invitare a ei pentru tratamentele pe care putem sa le facem. La acest demers si proiect Colegiul Medicilor Dentisti din Iasi, Societatea Romana de Reabilitare Orala in colaborare cu Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Gr.T.Popa, Primaria Iasi si Consiliul Judetean deruleaza acest proiect in care populatia judetului beneficiaza de consult gratuit, de tratament gratuit, produse de igiena orale gratuite si educatie sanitara gratuita”, a declarat Norina Consuela Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina ‘Gr.T.Popa’, potrivit Agerpres.
In timpul caravanei s-a constatat ca multi cetateni au nevoie de la tratamentul de carie pana la cel cu implanturi orale.
Potrivit statisticilor, inca mai sunt persoane pentru care periuta sau pasta de dinti este si ramane o necunoscuta, doar 5,3% din persoanele din mediul rural schimband periuta de dinti mai des de 6 luni pe an, spre deosebire de mediul urban, unde ponderea este de 16,6%.
De asemenea, aproape 70% din persoanele din mediul rural au starea de sanatate orala afectata. Situatia este si mai grava in mediul urban, unde ponderea este de peste 81%.
‘Asa cum stim este o urgenta rezolvarea atat a cariei dar si a edentatiei intrucat afectiunile dentare pot afecta starea generala de sanatate a pacientilor. Incercam sa atragem pacientii fara posibilitati sa isi faca aceste tratamente dentare. Daca nu sunt asigurati la CJAS se pot adresa Facultatii de Medicina Dentara sau Colegiului Medicilor Dentisti din Iasi care, prin Societatea de Reabilitare Orala, ii pot sustine prin diferite programe ce asigura tratamentul de la carii la implant’, a mai declarat prof.univ.dr Norina Consuela Forna conform sursei citate.
Pana acum peste 1.500 de persoane au beneficiat de astfel de tratamente pentru afectiuni dentare aflate in diferite stadii, unele chiar foarte grave.
Conform sursei citate, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF ‘Gr.T.Popa’ sustine necesitatea unor politici publice si sociale pentru profilaxia dar si reducerea si ameliorarea problemelor de sanatate oro-maxilo-faciale.
Etichete: sanatatea oro-maxilo-faciala, sanatate orala, control dentist, afectiuni dentare