Natalitatea scade in Romania, iar nasterile premature cresc

stres-sarcinaO situatie ingrijoratoare ia amploare in Romania, si anume cresterea numarului de copii nascuti prematur si scaderea natalitatii. In conditiile in care 15% dintre copiii din Romania se nasc prematur, natalitatea scade cu 10%. Chiar daca sunt suficiente incubatoare in maternitatile mari din Romania, problema este slaba pregatire a personalului medical, considera prof.dr. Nicolae Suciu, seful Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”.

15% dintre copiii romani se nasc prematur

“Cred ca sunt suficiente incubatoarele. Reteaua de obstretica-ginecologie trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a interfera cu cauzele care duc la nasteri premature. Nu cred ca facem chiar ce trebuie. Trebuie facut un program national unitar de diminuarea a nasterilor premature. Aproape 15% dintre copiii din Romania se nasc prematur anual”, a precizat Nicolae Suciu.

Medicul considera ca una din problemele majore pentru care se accentueaza cazurile de nasteri premature este ca femeile nu merg la medic si nu sunt luate in evidenta inca din primul trimestru de sarcina.

Un pilon important sunt medicii de familie cu ajutorul carora numarul nasterilor premature ar putea fi redus la jumatate, considera prof.dr. Nicolae Suciu.

De asemenea, sunt necesare investigatii suplimentare pentru toate viitoarele mame, investigatii care ar putea sa traga un semnal de alarma asupra unei posibile sarcini cu complicatii.

Natalitatea a scazut in Romania cu 10%

“Unele se prezinta in condiții nefavorabile, de la conditii locale infectioase la conditii morfologice materne, si nu in ultimul rand multe mame isi impart timpul intre serviciu, menaj si sunt suprasolicitate. Am inteles ca trebuie sa facem mai mult”, a atras atentia seful Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Ilenuta Aglitoiu spune:

    Buna ziua, sunt moasa licentiata cu o vechime de 11 ani la Sala de nasteri a unui spital de stat si m-am implicat in educarea perinatala a gravidelor din comunitatea mea, prin sustinerea de cursuri gratuite pentru gravidele internate in sectia OG a spitalului in care imi desfasor activitatea, tocmai pentru ca lipseste de pe piata acest pachet de servicii care poate ridica direct la beneficiar gradul de cunostinte medicale legate de sarcina. Ceea ce scapa multora din vedere este ca aceste servicii ar putea fi contractate de moase de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si livrate GRATUIT gravidelor din teritoriu, in timpul consultatiei cu moasa, pentru ca asa cum stim statul roman garanteaza gratuitatea serviciilor medicale pe timpul sarcinii, nasterii si lauziei, in acest fel accesul la aceste servicii medicale putand fi accesibil oricui, cel putin din punct de vedere material, pentru ca DA, foarte multe gravidele NU ISI PERMIT sa-si urmareasca sarcina, NU CA NU VOR!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.