Nasterea naturala nu este o decizie unilaterala


Decizia de a naste natural nu este o hotarare pe care sa o poata lua o singura persoana. Decizia trebuie luata atat de mama, cat si de medicul ce urmareste evolutia intregii sarcini. Pentru a afla care sunt avantajele unei nasteri pe cale naturala, am stat de vorba cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

Nu putine femei, la scurta vreme dupa ce au vazut cele doua liniute pe testul de sarcina, incep sa se gandeasca la momentul nasterii: sa lase natura sa-si urmeze cursul firesc sau e mai sigur sa nasca prin operatie?

In ultimii ani, tot mai multe viitoare mame isi exprima, inca de la inceputul sarcinii, dorinta de a naste prin cezariana. Dar este foarte important de stiut ca o sarcina fara probleme pe parcursul celor noua luni si fara sa existe probleme de sanatate din partea mamei, nu ar trebui sa conduca spre o nastere prin cezariana. Desigur, dorinta mamei este foarte importanta, dar este bine ca aceasta sa stie care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.

Nasterea naturala, in primul rand, face parte din firescul lucrurilor, corpul femeii fiind pregatit pentru a face acest lucru, atata vreme cat nu exista nici un fel de patologie. Recuperarea dupa o nastere vaginala este mult mai usoara si, nu in ultimul rand, mai rapida si mai putin dureroasa. Astfel, la doar câteva ore dupa momentul nasterii, femeia se poate da jos din pat si, mai mult, isi poate alapta bebelusul, ceea ce este foarte important. De asemenea, trecerea fatului prin canalul de nastere il ajuta in procesul de maturizare a plamanilor, fiind mai ferit de afectiuni respiratorii decat fatul nascut prin cezariana.

Nasterea naturala nu presupune incizii la nivelul abdomenului si uterului, fiind astfel evitate riscurile in urma unor astfel de interventii mari: sangerari excesive, infectii, defecte de cicatrizari. Nu exista niciun risc anestezic.
Felul in care viitoarea mama va naste este deosebit de important, dar nu este o hotarare ce se poate lua de la momentul confirmarii sarcinii.

Medicul recomanda viitoarelor mame ca, in primul rand, sa se informeze si sa cantareasca bine avantajele si dezavantajele fiecarei metode si sa urmeze sfaturile medicului pentru a avea o sarcina fara probleme.
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.