Muraturile pe care le pregatim in fiecare toamna nu sunt doar gustoase, mai ales la mesele din perioada iernii, ci si foarte sanatoase.
Atat muraturile in saramura, cat si cele in otet sunt benefice pentru dieta pentru ca au putine calorii, grasimi si un continut scazut de zahar.
De asemenea, sunt bogate in fibre necesare pentru o digestie sanatoase si, mai multe studii au aratat ca muraturile lupta si impotriva cancerului.
Legumele puse la murat contin antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, iar produsul finit, muraturile, reprezinta si o sursa importanta de calciu, magneziu si fier.
Muraturile in saramura
Nutritionistii spun ca muraturile in saramura sunt benefice in lupta impotriva microbilor intestinali si ca pot fi consumate si de catre diabetici.
Despre cei care le consuma in mod frecvent, s-a constatat ca au mai putine probleme cu pielea, cu astmul sau cu anumite disfunctii ale sistemului imunitar.
Muraturile in otet
Muraturile in otet au mai multe beneficii pentru organism. Se stie ca otetul ajuta sistemul imunitar si chiar calmeaza anumite dereglari digestive.
Otetul mai este benefic in cazul infectiilor urinare si ajuta si la inhibarea dezvoltarii bacteriei E.coli.
Si, pe langa faptul ca muraturile in otet sunt foarte gustoase, acestea contribuie la remineralizarea oaselor si lupta impotriva infectiilor.
Citeste si Dieta de post, sanatoasa si echilibrata
Citeste si Gutuile, leac de toamna
Citeste si Uleiul de masline, miracol pentru corp