Ministerul Sanatatii a transmis, intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook, ca pacientii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina impotriva COVID-19.
- Pacientilor aflati sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarina, Acenocumarol) cu INR in marja terapeutica (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul in siguranta. Nu se va intrerupe tratamentul anticoagulant.
- Pacientii cu proteze metalice mitrale si aortice trebuie sa-si dozeze INR-ul inainte de vaccinare. In cazul in care INR este peste 3,0 se recomanda consultarea medicului prescriptor in vederea ajustarii dozelor de anticoagulant
- Pacientilor aflati sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul in siguranta, fara a omite nicio doza de anticoagulant.
- Pacientilor aflati sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculara mica sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul in siguranta. Ca masura de precautie suplimentara se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant dupa administrarea vaccinului, fara a omite nicio doza de anticoagulant.
- Pacientii in tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesita nicio ajustare a medicatiei si nu trebuie sa intrerupa medicatia.
- Se recomanda utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie sa fie foarte subtiri).
- Este recomandata mentinerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apasare, pentru minim 2 minute.
- In cazul formarii unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant.
Informatii validate de Prof. Univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, presedinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sanatatii
Eticjetej: vaccinare pacienti cronici, vaccinare covid pacienti tratament anticoagulant,