Bolile cardiovasculare sunt principalul risc in cazul unei alimentatii bogate in sare. In Romania, consumul de sodiu este dublu fata de media europeana. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ne recomanda sa consumam cel mult 2g de sodiu in fiecare zi. Chiar daca mancarea fara sare nu ni se pare gustoasa, e important sa stim ca putem sa dam savoare alimentelor gatite prin diverse mirodenii si condimente.
Busuioc
Busuiocul este recunoscut pentru beneficiile pe care le are in preventia afectiunilor digestive. Busuiocul este o planta cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.
Specialistii il recomanda in dieta si deoarece sprijina procesul de detoxifiere a ficatului.
Busuiocul contribuie si la sanatatea tenului, de aceea este folosit si in industria cosmetica.
Oregano
Intre mirodenii, oregano este recunoscut pentru proprietatile sale anticancerigene. Specialistii ne recomanda sa includem oregano la mesele principale deoarece poate combate bacteriile si virusii.
Oregano este de asemenea bogat in minerale si vitamine, fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A. Putini stiu ca oregano contine si acizi grasi omega-3.
Coriandru
Coriandru da un gust aparte mancarii dar ne ajuta sa ne mentinem si sanatosi. Aceasta planta este bogata in antioxidanti si fibre care ajuta la reducerea colesterolului rau din sange.
Coriandrul contine potasiu, calciu, mangan, magneziu si fier, vitamina A, vitamina C si beta-caroten.
Aceasta mirodenie este recunoscuta pentru faptul ca protejeaza sistemul digestiv.
Patrunjel
Patrunjelul este o planta frecventa in bucataria romaneasca. Putin insa stim de cate boli ne scapa aceasta planta aparent banala.
Patrunjelul este recomandat in dieta deoarece ne protejeaza de bolile digestive, favorizeaza expectoratia daca tusesti foarte mult.
Patrunjelul amelioreaza durerile de burta si aciditatea gastrica.
Rozmarin
Rozmarinul este o mirodenie cu multiple beneficii pentru sanatate. Se stie ca rozmarinul amelioreaza durerile de cap, durerile menstruale.
Rozmarinul este recunoscut si ca o planta terapeutica in afectiunile articulare sau in cele ale plamanilor.
Unele persoane il folosesc in aromaterapii contra migrenelor.