Ministrul Sanatatii: Diabetul zaharat este o problema de sanatate publica

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, atrage atentia ca diabetul este o problema de sanatate publica si a asigurat pacientii ca Ministerul Sanatatii va introduce noi tratamente in lista de medicamente gratuite si compensate.

„Diabetul zaharat este o problema de sanatate publica si este nevoie de cresterea gradului de constientizare a pacientilor, dar si a familiilor lor cu privire la aceasta afectiune. Vom creste accesul pacientilor la medicamente prin introducerea de noi molecule in listele de medicamente compensate si gratuite, dar consider ca este necesara dezvoltarea programului national curativ, dar si o imbunatatire a modului in care functioneaza subprogramul de diabet de tip 2 prin care este asigurat accesul copiilor la sistemele de monitorizare continua a glicemiei si sistemele de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora. Voi avea o discutie in acest sens cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatati, potrivit unui comunicat de presa.

Diabetul zaharat este o boala cronica, netransmisibila, caracterizata printr-un nivel ridicat al glicemiei in sange, provocat de defecte in producerea si/sau folosirea necorespunzatoare a insulinei in organism.

Alimentatia nesanatoasa de tip fast-food, lipsa activitatilor fizice, stresul, poluarea excesiva sunt doar cateva din cauzele care astazi au facut ca diabetul sa se raspandeasca.

De aceea, este important sa prevenim si sa controlam diabetul, prin metode naturale. Un stil de viata corespunzator poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Alimentatia sanatoasa, miscarea si renuntatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni aceasta afectiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in vitamine si acizi grasi Omega 3 sunt o sursa de hrana care va pot reda starea de sanatate dorita, prevenind astfel afectiuni nedorite. De asemenea, si activitatea fizica este un factor important de preventie.

Conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, in 2017, in Romania erau inregistrate 1 785 300 cazuri de diabet la adulti cu varsta intre 20 si 79 de ani. In 2018, 860.558 de pacienti cu diabet au beneficiat de tratament in cadrul Programului National de Diabet, iar in primul semestru al acestui an numarul acestora a fost de 821 587.

Etichete: diabetul zaharat, simptome diabet tip 1, simptome diabet tip 2, simptome diabet zaharat, medicamente compensate diabet 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.