Avand in vedere evolutia sezonului epidemic de gripa, care in acest an a debutat mai tarziu fata de sezonul din anul anterior, se recomanda continuarea vaccinarii antigripale si in luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc inregistrate la medicii de familie.
Ministerul Sanatatii a solicitat, joi, directiilor de sanatate publica sa intensifice activitatea de vaccinare antigripala a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire.
„Fac apel la medicii de familie sa continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sanatatii, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce inseamna ca mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite in cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii intr-un comunicat de presa.
Conform sursei mentionate, in saptamana 8 – 14 ianuarie 2018, au fost inregistrate 50 de cazuri de gripa confirmate cu laboratorul.
„Exista argumente pentru continuarea vaccinarii antigripale in cursul lunii ianuarie, avand in vedere evolutia circulatiei virusurilor gripale si posibilitatea ca actualul sezon de gripa sa se prelungeasca pana la primavara”, a declarat Alexandru Rafila, Presedintele Asociatiei Romane de Microbiologie.
Vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa , iar Ministerul Sanatatii recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.
De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.
Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sanatatii a achizitionat peste 1 milion de doze de vaccin gripal.
In campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii sunt imunizate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, mai precis personalul medical, persoane cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.