Medicii din Timisoara ii indeamna pe bolnavii oncologici sa vina cu incredere in spitale, pentru diagnosticare si tratament, intrucat in anul pandemiei gradul de adresabilitate al acestei categorii de pacienti a scazut cu pana la 60%.
Riscurile amanarii diagnosticarii si administrarii tratamentului sunt mai mari decat acela al imbolnavirii de Covid-19, subliniaza specialistii.
Ei trag un semnal de alarma si cer demararea unei campanii nationale de constientizare a populatiei pentru a se prezenta la medic la primele simptome ale unei boli, mai ales in cazul unor pacienti cu o posibila afectiune oncologica.
“Situatia este cu adevarat dramatica. Daca in 2019 am avut 664 de internati in Spitalul ‘Victor Babes’, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, in anul 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situatia este la fel de grava si in ceea ce priveste numarul pacientilor internati, confirmati cu cancer de plamani. Numarul acestora s-a redus cu 60%, iar aceasta pe fondul amanarii sau refuzului de a se adresa medicilor. Bronhoscopiile, investigatii necesare in cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scazut si ele cu 50% anul trecut fata de 2019. Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc si amana sa vina la spital pentru a fi diagnosticati, ceea ce face ca interventiile chirurgicale si tratamentul sa fie si ele realizate cu intarziere. In acest fel, pacientii isi reduc drastic sansele la un tratament care i-ar putea salva”, a declarat Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ din Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.
El a adaugat ca in anul pandemiei, gradul de adresabilitate a scazut cu peste 10% in clinicile oncologice, ajungand la pana la 50% in spitalele de stat.
“Orice intarziere in administrarea terapiei duce la scaderea sanselor de supravietuire ale pacientilor. De aceea, trebuie gasit un compromis rezonabil intre riscul de infectie cu SARS-CoV-2 si continuarea administrarii terapiei oncologice. Scaderea dramatica a diagnosticarii si tratarii cazurilor noi de boala este cu siguranta sectorul in care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari. Intreruperi in programele de screening si follow-up, amanari in procedurile diagnostice si terapeutice, precum si reticenta publica pentru contactul cu serviciile medicale sunt impreuna factori care contribuie la acest tablou”, transmite si medicul primar oncolog Serban Negru, din partea Asociatiei Oncohelp Timisoara.
Potrivit medicilor, amanarea prezentarii la medic pana la finalul pandemiei va duce la formarea, in viitor, a unor liste de asteptare pentru diagnosticare si, implicit, si la tratament, ceea ce pentru unii pacienti ar putea fi fatal.
Etichete: diagnostic oncologic, tratament oncologic, tratament oncologie spital