Medicii desfiinteaza mitul conform caruia biopsia unei tumori determina raspandirea cancerului


Daca umbli la o tumora, cancerul se raspandeste” – aceasta credinta din popor este una profund gresita si periculoasa, subliniaza medicii. In cele mai multe cazuri, biopsia sau tratamentul chirurgical sunt absolut necesare pentru supravietuirea pacientului.

„Un mit medical de care ne lovim foarte des in practica clinica: biopsia sau orice interventie chirurgicala efectuata asupra unei tumori determina diseminarea (imprastierea) tumorii si evolutia catre metastaze. Cancerul este o boala grava, de cele mai multe ori incurabila, in care o celula sau un grup de celule ale organismului sufera niste modificari genetice ca urmare a mai multor factori agresori – fumat, alimentatie, radiatii ionizante, infectii, etc. – astfel ca celula sau celulele afectate incep sa se divida haotic. Aceasta boala prezinta in evolutia ei un stadiu in care o parte din celulele tumorale parasesc tumora primara si prin diverse cai – limfatica, hematogena, diseminare bronsica etc. – se localizeaza la nivelul altor organe, unde continua sa se divida haotic si sa determine aparitia altor tumori secundare (metastaze). Cu alte cuvinte, cancerul, prin natura lui, se imprastie in tot organismul cu sau fara biopsie/operatie. Acest mit probabil ca persista din cauza ca, de multe ori, in ciuda biopsiei si a tratamentului chirurgical si oncologic corect efectuate, boala evolueaza la un moment dat catre metastaze. Astfel, persoanele care nu sunt instruite din punct de vedere medical trag in mod gresit concluzia ca tumora a dat metastaze din cauza ca s-a ‘umblat la ea'”, a explicat dr. Elvis Firoiu, medic specialist pneumolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila”, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cancerul, cu putine exceptii, trebuie privit ca o boala cronica ce nu se vindeca, iar tratamentul oncologic (citostatic) nu face altceva decat sa incetineasca evolutia bolii, asa cum fac toate medicamentele care se administreaza in bolile cronice.

In context, dr. Elvis Firoiu subliniaza ca fara biopsie nu se poate pune diagnosticul de cancer.

„In cazul cancerului, biopsia este absolut necesara in managementul bolii. Fara o biopsie, in primul rand nu se poate obtine diagnosticul de cancer. In al doilea rand, exista multe tipuri de cancer care raspund diferit la diferite citostatice. Avand un diagnostic histopatologic, oncologul va sti ce tratament sa-i administreze pacientului. Asadar, biopsia este absolut necesara in tratarea bolii, iar cancerul se raspandeste prin natura lui, nu din cauza faptului ca a fost recoltata biopsie”, a mai precizat medicul militar conform Agerpres.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Mihai spune:

    Buna ziua. Sunt diagnosticat cu LNH limfocitic amigdalian. De curand mi sa inflamat un nodul in zona axilara, Pentru determinarea ipului de malignitate este nevoie sa mi se faca o biopsie a ganglionului imflamat ? Astept cu nerabdare un raspuns califiat. Multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.