Medicii de familie atrag atentia ca suntem in pragul unei epidemii de gripa


Suntem in pragul declansarii unei epidemii de gripa pe fondul scazut al ratei de vaccinare. Medicii de familie atrag atentia.

„Din pacate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depasit pragul epidemic, avem foarte multe cazuri si avem decese, ceea ce inseamna ca ne confruntam cu un virus virulent, iar singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atat mai mult cu cat nu avem un tratament specific pentru gripa. Gripa este produsa de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavand un medicament anume, care sa omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boala este sa ne vaccinam. Din pacate, rata vaccinarii este scazuta, dozele oferite de MS au venit extrem de tarziu”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, potrivit Mediafax.

Medicul de familie a mai precizat ca populatia nu isi doreste sa achizitioneze acest vaccin pentru ca nu exista o educatie constanta in acest sens, chiar daca vaccinul nu este scump.

„Acest vaccin este recomandat tuturor, doar ca statul roman il asigura, cu prioritate, pentru anumite categorii care sunt numite la risc. Se considera ca aceste categorii sunt mai expuse, pot face forme mai grave, chiar letale. Ne referim la persoanele varstnice, cele cu imunodeficiente, cadre medicale care intra in contact cu oamenii bolnavi si gravidele. Gripa afecteaza si persoanele perfect sanatoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea sa cuprinda toate grupele de varsta”, a mai afirmat dr. Alexiu conform sursei mentionate.

Potrivit INSP, de la inceputul sezonului rece, au fost inregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, iar in ultima saptamana, la nivel national, au fost descoperite 283 cazuri de gripa.

Pana la data de 28 ianuarie 2018, au fost vaccinate antigripal peste 820.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccinul distribuit de Ministerul Sanatatii.

Citeste si: Specialistii recomanda vaccinarea antigripala pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii legate de gripa

Citeste si: Diferentele dintre raceala si gripa

Citeste si: 5 mituri si intrebari legate de gripa si vaccinarea antigripala

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.